7
Mayıs
2024
Salı
GİRESUN

Sigara yatağa düşürdü

SİGARA 4 AYRI HASTALIKTAN YATAĞA DÜŞÜRDÜ

Giresun’da Özel Ada Hastanesi’nde sigara kullanılmasının ne kadar sağlıksız olduğunu gözler önüne seren örnek bir vaka yaşandı.

Dünyada sigara tiryakiliğine bağlı olarak meydana geldiği kabul edilen dört ayrı hastalık eşine az rastlanır şekilde sadece bir sigara tiryakisinde görüldü.

Sigara tiryakilerinin, sigaradan vazgeçmelerini gerektirecek örnek vaka ile ilgili bilgi veren Giresun Özel Ada Hastanesi Kalp Damar Cerahisi Uzmanı Dr. Kemal Uzun, “Ahmet Aydın isimli hastamız bize kalp rahatsızlığı ile başvurdu. Bilindiği gibi bu hastalığın en başta gelen sebeplerinden birisi sigaradır. Hastamızda kroner arter hastalığı dışında sigaraya bağlı oluşan hastalıklardan akciğer hastalığı ve bacak atar damarlarında tıkanıklık olduğunu da tespit ettik. Sigaraya bağlı bu üç hastalığın aynı hastada olması çok nadir bir durum değil. Ancak bu hastamızda bu kadarı da olmaz ki dedirten özellikle yine sigaraya bağlı olarak oluşan bir hastalık olan mesane (idrar kesesi) kanserinin de varlığı oldu” dedi.

Dr. Kemal Uzun, hastanın uzun yıllar sigara kullanımına bağlı olarak akciğerlerinin çok kötü durumda olduğunu ifade ederek “Ameliyatı kaldıramayacak durumda olduğundan önce yoğun bir akciğer tedavisi uyguladık ve sonra by-pass ameliyatını yaptık. Bir hafta sonra da ürolog uzman arkadaşımız mesane kanseri için gerekli ameliyatı yaptı. Bacaklarda tıkalı damarı açmak içinde belirli bir süre geçmesini bekliyoruz“ diye konuştu.

“Sigaraya bağlı olarak hayati tehlike taşıyan dört ayrı hastalığın birden oluşabileceğinin Ahmet Aydın isimli hastamız en canlı örneğidir” diyen Dr. Uzun “Umarız ki Ahmet Aydın, sigarayı bırakmak isteyenler için bir örnek olur” ifadelerini kullandı.

Kendisine yapılan tedavilerin ardından biraz olsun sağlığına kavuşan Ahmet Aydın (60) ise “ Bilseydim ki sigara insan sağlığına bu kadar zararlı bir kere dahi olsun ağzıma sürmezdim.Yaklaşık 50 yıldır içtiğim sigarayı kalan ömrümde asla içmeyeceğim” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2010 Cuma 14:10:00
Güncelleme :2 Nisan 2010 Cuma 14:13:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?