2
Mayıs
2024
Perşembe
GİRESUN

STK'lar HES davasını kazandı

BULANCAKLI STK'LAR HES DAVASINI KAZANDI

Ordu İdare Mahkemesi, Giresun'un Bulancak ilçesindeki sivil toplum kuruluşları tarafından açılan davada, 13 HES'ten 7'si için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Hidroelektrik Santrali (HES) Grubu ve Pazarsuyu Havzası davacıları tarafından Bulancak Ticaret Sanayi Odası'nda konuyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya İstanbul Barosu avukatlarından Alptekin Ocak, Bulancak İl Genel Meclis üyesi Ömer Mustafa Yılmaz, Piraziz İl Genel Meclis üyesi Köksal Özdemir, Bulancak Muhtarlar Derneği Başkanı Turan Elitemiz, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Pazarsuyu Havzası davacıları katıldı.

Pazarsuyu Havzası'ndaki 13 HES çalışmasından 7'sine Ordu İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirten avukat Alptekin Ocak, "İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Hidroelektrik Santrali Grubu ve Pazarsuyu Havzası davacıları olarak Bulancak ve Piraziz ilçeleri sınırları içindeki Pazarsuyu Havzası'nda bulunan 7 HES projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme kararlarının iptali için bulunduğumuz davalarda Ordu İdare Mahkemesi'nce yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Söz

konusu davalar Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından verilen üretim lisanslarının iptali talebiyle Danıştay'da açacağımız davalar için de hazırlık sürecini başlatmış bulunuyoruz. Ayrıca Giresun'da Görele Deresi, Yağlıdere havzalarında da yapımı devam eden HES'ler için kısa zamanda iptal kararlarının açılması için çalışmalar yürütülmektedir" dedi.

Bulancak İl Genel Meclis üyesi Ömer Mustafa Yılmaz da, HES'lerle beraber suların kullanım hakkının satıldığını ifade ederek, "Artık sularımızı kullanamayacağız. Çünkü yalnızca HES yapımına izin verilmemiş, sularımız da satılmıştır. Köylülerimiz tarımı için ihtiyaç duyduğu suyu kullanmak istediğinde karşılığını ödemek zorunda kalacaktır. Ya da içme suyu için belediyeler de aynı tehlike ile karşı karşıyadır" diye konuştu.

HES inşaatları karşısında vatandaşın doğruyu, yanlışı ayırt etmekte zorlandığını söyleyen Bulancak Muhtarlar Derneği Başkanı Turan Elitemiz ise, "Bir tarafta HES'in ihtiyaç olduğunu düşünerek bunların yapımına izin veren bilgili, bu konuda uzman insanlar, diğer tarafta ise HES'lerin zararlı olduğunu ileri süren sivil toplum kuruluşları. Hangisinin doğru olduğunu vatandaş olarak anlamakta, kavramakta zorlanıyoruz" dedi.

BULANCAKLI STK'LAR HES DAVASINI KAZANDI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2011 Cuma 18:11:05
Güncelleme :11 Mart 2011 Cuma 19:34:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?