3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Su kirliliğine dikkat!

Giresun’da en önemli çevre sorunlarından birisinin de su kirliliği olduğuna dikkat çekilerek atık suların hiçbir arıtma yapılmadan deniz veya içme suyu kaynaklarına deşarj edilmesinin insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğu kaydedildi.

Giresun’daki çevre sorunlarıyla ilgili İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, Giresun'da su kirliliğinin ana kaynaklarının, evlerden gelen kirlenmiş sular ile endüstri kuruluşları tarafından su yataklarına verilen sıvı atıkları olduğu belirtilerek bunların dışında tarım sahalarında taşınan azot ve fosfor bileşikleri bakımından zengin sulama sızıntıları, toprakları taşıyan yağış suları (erozyon), katı atıkların boşaltılması, tarım sahalarında kullanılan tarım ilaçları ve suni gübreler ile katı atık depolama sahalarında oluşan sızıntı sularının, sulama veya yağmur suları ile yerüstü veya yeraltı su kaynaklarına karışmasının da su kirliliğine önemli derecede etki yaptığı vurgulandı.

Atık suların hiçbir arıtma yapılmadan deniz veya içme suyu kaynaklarına direkt olarak deşarj edildiği ve bu durumun çevre sağlığı kadar insan sağlığı açısından da büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekilen rapordu şu ifadeler yer aldı:

“Giresun'da son yıllarda yapılan kanalizasyon sistemi ile eskiden kalan altyapı tesisi arasında kot farkı nedeniyle bağlantı sağlanamamış, şehrin değişik bölgelerinden hem yeni, hem de bu eski kanalizasyondan, şehrimiz atık suları hiçbir arıtma yapılmadan deniz kıyısına deşarj edilmektedir. Bunun sonucu olarak da kirlenen kıyımızda bu yıl olduğu gibi denize girişin yasaklanması ve kamunun en doğal hakkı olan sahillerimizden yararlanamaması sonucunu getirmiştir. İlçelerimizde de bu durum farklı değildir. Denize kıyısı bulunan ilçelerimiz merkez ilçede olduğu gibi altyapı tesislerinin deşarjını denize, denize kıyısı olmayan ilçelerde de akarsulara ve dolayısıyla denize ulaşmaktadır.

İç kesimlerde olan ilçelerimizin atık sularını akarsulara deşarj etmesiyle, aşağıda kalan birçok ilçenin içme suyu karşıladığı tesisleri de önemli bir kirliliğe maruz bırakmaktadır. Bunun en açık örneği, merkez ilçenin içme suyunu karşıladığı Aksu vadisi üzerindeki, Duroğlu beldesi, Çalca köyü, Dereli ilçe belediyesi atık sularını Aksu vadisine deşarj etmektedir. Belediyelerimizin bu suyu arıtacak biyolojik arıtma üniteleri olmadığı için ilimizde belirli dönemlerde ishal gibi salgınlarla sıkça karşılaşmaktadır.”

Giresun'da su kirliliğinin önlenmesi için yapılması gerekenlerin ele alındığı raporda, “Hem evsel, hem de endüstriyel atık suları bir merkeze getirerek denizin akıntıya elverişli bölümüne kadar yapılacak bir tahliye ile sorun çözümlenebilecektir. Bundan başka biyolojik arıtma tesisleri, katı atıklarda olduğu gibi hem inşaat, hem de işletme olarak oldukça pahalı yatırımlardır. Endüstriyel atık sulardan kanalizasyon sistemi bulunmayan veya su kirliliği kontrolü yönetmeliğine göre kanalizasyon standardını sağlamayan kuruluşları mutlaka deşarj izin belgesini almasını sağlamak ve arıtma tesisi kurdurarak deşarj parametreleri içerisinde olabilecek arıtmanın yaptırılması sağlanmalıdır” ifadeleri yer aldı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 15:40:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?