7
Mayıs
2024
Salı
GİRESUN

Tarihi camiler onarılıyor

GİRESUN’UN TARİHİ CAMİLERİ VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN ONARILIYOR

Giresun’un tarihi camilerinden olan Gemilerçekeği ve Haci Miktad camilerinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarım çalışmaları başlatıldı.

Giresun’un Gemilerçekeği Mahallesi’nde 1884 yılında mescid, 1958’de de cami olarak yapılan Gemilerçekeği camisinin çatı, iç ve dış cephelerinde çalışmalar başlatıldı. 128 bin 777 TL’lik ödenekle aslına uygun olarak sürdürülen çalışmaların 7 ay gibi bir süre içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. Giresun’da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarımı yapılan tarihi bir diğer cami ise Merkez Mahallede bulunan Hacı Miktad Cami. Camide yapılacak çalışmalar ile ilgili bilgi veren Cami İmamı Ali Süral, 1889’daki orijinal haline dönüştürüleceğini belirterek, “Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarımı yapılmakta olan Hacı Miktad Camisi ilk olarak 1661 yılında Hacı Miktad tarafından ahşap olarak yapılmıştır. 1841 yılında ise yeniden inşa edilen cami 1889 yılında da genişletilmiştir.Kare planlı Osmanlı eseri olan camimiz Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 247 bin 839 TL’ ödenekle 10 aylık süre içerisinde onarımı tamamlanacaktır.Caminin iç ve dış sıvaları dökülerek orijinal taşları meydana çıkarılacağı gibi, tabanda bulunan sonradan yapma mermerler sökülecek, minareler ve kubbeler kumlanarak 1889 yılındaki orijinal haline kavuşturulacaktır” dedi.

Camilerdeki onarımların Ramazan ayında başlatılmasından dolayı rahatsızlıklarını dile getiren vatandaşlar ise, “Camilerimizin onarılmasından memnunuz ancak zamanlamasını doğru bulmuyoruz. Cami onarımından dolayı gerek teravih namazlarını gerekse Cuma namazlarını geçici olarak açılan mescitlere sığmayarak sokakta kılmak zorunda kalıyoruz. Keşke ramazandan önce veya sonra başlamış olsaydı” dediler.

Giresun İl Müftüsü Necati Akkuş ise yapılan çalışmanın kendi iradelerinin dışında olduğunu belirterek “Çalışmaların tarihini biz belirleyemiyoruz. Yapılan ihaleler ile bunu belirleyen Vakıflar Genel Müdürlüğü’dür. İhaleyi alan firma ise mecburen belirli bir süre içerisinde bitirmesi gerekiyor. Ancak şunu ifade etmeliyim ki yapılan çalışmalar kışın olsa yapılamazdı. Yazında nasılsa cemaatin yoğun olduğu bir bayrama denk gelecekti. Önemli olan tarihi camilerimizin o güzel orijinalliğine kavuşmasıdır. Bunun için katlanmamız gereken bir durum varsa katlanmalıyız” diye konuştu.

GİRESUN’UN TARİHİ CAMİLERİ VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN ONARILIYOR
GİRESUN’UN TARİHİ CAMİLERİ VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN ONARILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2010 Cuma 16:07:02
Güncelleme :23 Ağustos 2010 Pazartesi 09:08:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?