3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

TEB'den fındık üreticilerine kredi

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Giresun'da bulunan fındık üreticilerini tefecilerin ellerinden kurtararak, çağdaş yaşamın gereği olan bankacılık sisteminin içine çekmek istediklerini söyledi.

Akbaşlı, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ile GZO arasında yapılan kredi anlaşması imza töreninde yaptığı açıklamada, Giresun'da ziraat odalarına kayıtlı 50 bini aşkın üreticinin bulunduğunu söyledi. Fındık üreticilerin gerek hasat öncesi, gerekse de hasat sonrası ihtiyaç duyduğu parayı yıllardır tefeci olarak tabir edilen kişilerden temin ettiğine dikkat çeken Akbaşlı, bu durumun önüne geçmek için GZO olarak yoğun çaba içerisinde olduklarını kaydetti.

Giresun'da bulunan fındık üreticilerini tefecilerin ellerinden kurtararak, çağdaş yaşamın gereği olan bankacılık sisteminin içine çekmek istediklerini dile getiren Akbaşlı, "Üreticimiz hasat öncesi, ya da hasat sonrası üretim ve kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla paraya ihtiyaç duymaktadır. Bu parayı mutlaka bir yerden bulması gerekiyor. Bu nedenle de yıllardır tefeci olarak tabir edilen kişilere yönelmekteydiler. Oda olarak üreticilerimizi tefecilerin insafına bırakmak, onların emeklerinin sömürülmesini önüne geçmek için çabalıyoruz. Üreticilerimizi tefeciden kurtarmak amacıyla bankalar nezlinde kredi girişimlerimiz var. Yaklaşık 2 yıldır oda olarak çiftçimize bankalardan kredi alma imkanı sunuyoruz. 4 bankayla bu yönde anlaşmalar imzaladık. Üreticilerimizi çağdaş yaşamın gereği olan bankacılık sisteminin içine çekmek istiyoruz" dedi.

Akbaşlı, oda olarak bankalarla yaptıkları anlaşmaların üreticinin lehine olması için çabaladıklarını ve bunda da başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade ederek "Oda olarak, üreticilerimizin her türlü tarımsal girdilerini en ucuza bulmak ve temin etmekle yükümlüyüz. Kredi alacak üreticilerimizin ödeyeceği faizin en düşük seviyede olmasının bizim için büyük önemi var. Eğer biz oda olarak üreticimize uygun kredili fazilerlerden para bulmalarını sağlayabilirsek, onların haklarını korumuş ve işimizi yapmış oluruz" diye konuştu.

Giresun'da fındık üreticilerinin banka kredilerinin kullanımı konusunda çekimser kaldığının altını çizen Akbaşlı, şunları söyledi: "Fındık üreticilerinin bankalardan kredi kullanımlarında oldukça gerilerdeyiz. Ancak çalışmalarımızla yavaş yavaş da olsa önemli bir gelişme sağlamayı başardık. Çalışmalarımızın sürmesiyle birkaç yıl içerisinde fındık üreticilerini tefecilerin ellerinden kurtaracağız."

TEB Orta Anadolu Tarım Bankacılığı yönetmeni Hakan Çağlar ise, yaptığı konuşmada, GZO ile yapılan anlaşmayla bölge çiftçilerine yönelik uygun faizli kredi imkanı sunacaklarını söyledi. Konuşmaların ardından GZO Başkanı Akbaşlı ve TEB Orta Anadolu Tarım Bankacılığı yönetmeni Hakan Çağlar kredi anlaşmasına imza koydular.

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 16:28:54
Güncelleme :24 Kasım 2007 Cumartesi 13:47:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?