3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

TMO fındığını satamıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2005, 2006 ve 2007 ürünü olarak depolarında bulunan 320 bin ton fındığa pazar bulamıyor.

FİSKOBİRLİK'in kaynak sorunu sebebiyle, hükümet tarafından 2006'dan itibaren üreticiden fındık almakla görevlendirilen ofis, birlikten aldığı 2005 sezonu ürünüyle birlikte deposundaki 320 bin ton ürünle, 'fındıkta en büyük oyuncu' haline geldi.



Geçen hafta düzenlenen ihalede çok düşük fiyat teklifleri sebebiyle satış yapılamazken, bu yıl 800 bin ton civarında beklenen rekoltenin nasıl değerlendirileceği endişe kaynağı. Yetkililer, tüketimi artırmaya yönelik reklamlarla stokların eritilemeyeceğini; ancak toplu satış veya ihracat ile sorunun çözülebileceğini vurgularken, yeni sezonun yaklaşması ile riskin arttığına işaret ediyor.

Fındığın yüzde 95'i sanayide, bunun yüzde 85'i de çikolata sanayiinde kullanılıyor. Fındığın sadece yüzde 1'inin kuruyemiş olarak tüketildiğini ifade eden yetkililer, fiyatlar sebebiyle bu tüketimi fazla artırmanın mümkün olmadığı görüşünde. Halen, iç piyasada kavrulmuş iç fındığın kilosu 14-22 YTL'den satılıyor.

Meselenin katlanarak büyüdüğüne dikkat çeken yetkililer, doğrudan ürün almak yerine prim ödeme gibi destekleme yöntemlerinin değerlendirilmesi gerektiğine işaret ediyor. Yetkililer, bu konuda strateji tespit etmek üzere bakanlıkta bir çalışma başlatıldığını belirterek, "Acilen yeni bir strateji belirlenmezse sezon sonunda TMO'nun katlandığı stok maliyeti 2,5 milyar doları bulur."

aa
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 10:47:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?