3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

TMO fındık satışından vazgeçsin

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) aldığı fındık satışı kararından vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Akbaşlı, yaptığı açıklamada, TMO tarafından, stoklarda bulunan fındıkların satışlarını içeren karar alındığını hatırlattı. Satış kararının 2008 ürünü fındık hasadına 2 ay kala aldığına işaret eden Akbaşlı, bu durumun endişe verici olduğunu ifade ederek, "TMO yeni mahsül fiyatlarını etkileyeceği için satış kararından biran önce vazgeçmelidir" dedi.

2008 ürünü fındık sahadı öncesi TMO'nun fındık satışı yapmasının üretici ve Türkiye ekonomisinin aleyhine bir durum olacağını savunarak, şunları kaydetti:

"TMO tarafından stoklarda bulunan fındıkların satılması durumunda, üreticinin fındığı 3 YTL'ye düşer. Alıcılar, 'Nasıl olsa TMO fındık satıyor, parça püskül üreticiden alacağıma, TMO'dan bütün alırım' derler ve üreticinin fındığı para etmez. Üretici kaybeder, ülkemiz kaybeder. En önemlisi, 2008 yılı alivre (önceden satış) bağlantıları olan bir kaç ihracatçı, artık gönül rahatlığı ile 2008 yılı alivrelerini karşılayabilecekler, 2008 fındığını 2,5 YTL olduğunun rüyasını görürler. Kısacası satış olduğu takdirde üretici kaybeder, ülke kaybeder. Avrupalı alıcı ve ülkemizdeki alım kuruluşu firmalar kazanır."

Akbaşlı, fındık üreticisinin haklarının korunması için sürdürülen mücadelenin geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam ettirileceğini, asla pes etmeyeceklerini kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 16:24:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?