3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

TMO'dan fındık açıklaması

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, piyasadaki fındık stokları tükenene kadar alım yapacaklarını belirterek, "Hükümetin bize verdiği geniş yetkileri gerektiği zamanda kullanılarak fındık piyasasının birkaç kişinin kısa vadeli oyunları ile şekillenmesine asla müsaade edilmeyecektir" dedi.

İsmail Kemaloğlu, son günlerde fındık fiyatının serbest piyasada düşmesi ve sektördeki bazı söylentiler sebebiyle açıklama yaptı. 2006 yılında fındık sektörüne müdahale ederek alımlara başladıklarını ve ürün bedeli olarak 586 bin YTL ödeme yaptıklarını, 2007 yılında ise bugüne kadar 85 bini aşkın fındık aldıklarını ve ödemelerin aksamadan sürdüğünü kaydeden Kemaloğlu, alımların yakın zamanda sona erdirileceği iddialarının doğru olmadığını kaydetti.

Bu tür söylentilerin sektörde istikrarsızlığa sebep olabileceğine işaret eden Kemaloğlu, fındık alımlarının sezon sonuna kadar devam edeceklerini belirterek, "Piyasadaki fındık stokları tüketilene kadar satış yapılmayacak, stoklarımıza talep olmaması halinde stokları eritmek için piyasa dengelerinin zorlanması yolu tercih edilmeyecektir" diye konuştu.

Fındık satışı yapılmayacağının altını çizen Kemaloğlu, şunları kaydetti: "Bir müdahale kurumu olarak açıklanan fiyatların altında satış yapılmasının oluşturacağı güven sorununun gelecek yılların piyasa psikolojisini de olumsuz etkileyeceğini tecrübe eden kurumumuz, stoklarda bulunan önceki yıl mahsullerini de yeni yıl maliyetleri ile analiz edecektir. Dolayısı ile piyasanın kurumumuzdan ürün talep etmesi halinde açıklanacak fındık satış fiyatı 2007 yılı ürün maliyetleri esas alınarak belirlenecektir. Bu açıdan kurumumuzdan ucuz fındık alınabileceği yönündeki söylentilere itibar edilmemesi, önümüzdeki günlerde piyasa aktörlerinin mağdur olmaması açısından önem taşımaktadır. Hükümetimizin kararname ile verdiği geniş yetkiler de dahil her türlü yetki gerektiği zamanda kullanılarak, fındık ihracatından elde edilen ülke gelirinin düşmemesi yönünde gerekli hassasiyet gösterilecek, fındık piyasasının birkaç kişinin kısa vadeli oyunları ile şekillenmesine asla müsaade edilmeyecektir. Kurumumuz, fındık piyasasının istikrarı için günlük hesaplar yerine uzun dönemli düzenlemelere bakmayı tercih ederek bölgede modern depolama hamlesi başlatmıştır. Bu çerçevede üreticiden sanayiciye, borsalardan kooperatiflere kadar her kurum ve kuruluşun üstlendiği misyonun gereği olarak fındık piyasası lehine atacağı her adımın destekçisi olacağımızı hatırlatmak isteriz".

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 18:47:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?