3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

TOKİ'den engelsiz yaşam merkezleri

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, 2007 yılı içerisinde, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ile TOKİ arasında yapılan protokol kapsamında 14 ilde 27 "Engelsiz Yaşam Merkezi" kurulacağını bildirdi. 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, SHÇEK'in, çocuğun sağlıklı gelişiminin ancak bir ailenin yanında mümkün olabileceği ilkesinden hareketle, korunmaya muhtaç çocukların öncelikle öz ailelerinin yanında bakımının yapılmasını, bu mümkün değilse koruyucu aile, evlat edindirme, ayni veya nakdi yardım hizmetinden yararlandırma ilkesini benimsediğini ifade ederek, "Fakat alınabilecek bu tedbirlerin çözüm üretmemesi durumunda en son çare olarak kuruluş bakımı hizmeti tercih edilmektedir. Kuruluş bakımı ülkemizde çok sayıda çocuğun bir çatı altında toplandığı toplu bakım modelidir. Her ne kadar kuruluşlar ev ortamına yakın tefriş edilmeye başlanmış ise de yeterli olamamaktadır. Son dönemde SHÇEK tarafından yeni model arayışına gidilerek farklı hizmet modellerinin devreye sokulması ve bu yönde yeni kuruluşlar açılmasına yönelik planlamalar yapılmaktadır. 

SHÇEK ve TOKİ arasında yapılan bir protokolle bu planlamalar arasında çok önemli bir yere sahip olan ailesinin yanında bakımı mümkün olmayan özürlü bireylere, yatılı olarak hizmet vermekte olan bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde hizmet sunmak amacıyla 'Engelsiz Yaşam Merkezleri' planlanmıştır. Bu projelerle özürlü bireylerin öncelikle insan onuruna yakışır şekilde bakımına, beslenmesine, korunmasına ve sosyal hayata uyumuna ilişkin hizmetler sunulmaktadır" dedi. 

Bu hedef doğrultusunda, özürlü bireylerin yatılı kurum bakımı hizmeti almasına yardımcı olacak "Engelsiz Yaşam Merkezi" mimari projelerinin yaygınlaştırılmasının planlandığına dikkat çeken Bayraktar, "Bu mimari projeye göre inşa edilecek bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde; özürlü bireylerin 3'er kişilik 4 yatak odası, oturma odası, mutfak, yemekhane, banyo, tuvalet ve personel odası bölümlerinden oluşan toplam 12 kişilik müstakil, tek katlı ve bahçeli evlerde bakımları sağlanacaktır" şeklinde konuştu. 

Halen büyük ve çok katlı binalarda bakım hizmetinin verilmeye çalışıldığı dikkate alındığında, yeni mimari projenin, özürlü bireylere sunulan hizmetlerin kalitesini önemli ölçüde artıracağını vurgulayan Bayraktar, "Engelsiz Yaşam Merkezi Mimari Projesi dahilinde özürlü bireylerin rehabilitasyonu için gerekli olan bireysel ve grup çalışması odaları, iş-uğraşı odaları, fizyoterapi salonu, hidroterapi havuzu gibi birimler bulunmaktadır. Bu birimler aracılığıyla özürlü bireylerin var olan yeteneklerinin geliştirilmesine ve sosyal hayata uyumuna yönelik çalışmalar yapılacaktır" diye konuştu. 

SHÇEK ve TOKİ arasında yapılan protokolle Uşak, Hatay, Bolu, Sinop, Van-Erciş, Bursa-Akçaova, İstanbul-Pendik'te "Engelsiz Yaşam Merkezleri"nin hayata geçirileceğinin altını çizen Bayraktar, şöyle devam etti: "Yine anılan protokol kapsamında Batman Toplum Merkezi, Ankara Demetevler Rehabilitasyon Merkezi, Zonguldak Huzurevi, Gümüşhane Rehabilitasyon Merkezi uygulamalarına ait proje çalışmaları tamamlanmış olup, ihale süreci başlatılmıştır. Ayrıca bu protokol ile gerçekleştirilecek olan Ankara Sarayköy Engelsiz Yaşam Merkezi, Mersin Erdemli Huzurevi, Giresun Çocuk Yuvası, Ankara Keçiören Erkek Yetiştirme Yurdu, Şanlıurfa Çocuk Sosyal Rehabilitasyon Merkezi uygulamalarına ait projelendirme çalışmalarına başlanmıştır." 

Bayraktar, protokol kapsamında 14 ilde toplam 27 "Engelsiz Yaşam Merkezi" inşa edileceğini sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 6 Mart 2007 Salı 09:18:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?