3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Topal Osman Ağa anıldı

Milli Mücadele kahramanı ve Atatürk'ün Muhafız Alay Komutanı Topal Osman Ağa, ölümünün 85. yıldönümünde Giresun'da törenle anıldı. 

Topal Osman Ağa'nın 85. ölüm yıldönümü münasebetiyle Haydar Aliyev Parkı'nda tören düzenlendi. Törene Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Osman Metin Öztürk, Giresun Belediye Başkanı Hurşit Yüksel, Giresun Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Gazi Doğramacı, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri üyeleri, Osman Ağa'nın yakınları ve vatandaşlar katıldı. 

Giresun Belediye Başkanı Hurşit Yüksel, yaptığı konuşmada, Topal Osman Ağa'nın milli mücadelenin eşsiz kahramanlarından biri olduğunu söyledi. Topal Osman Ağa'nın Giresun halkının Milli Mücadele'ye olan katkısının simgesi olduğunu savunan Yüksel, şöyle konuştu: "Üzerinde huzurla yaşadığımız vatanımızın bedeli canla, kanla ödediğimizi bütün dünya bilir. Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından olan Milli Mücadele, işgalci emperyalistlere ve bölücü azınlıklara karşı verilen bu bedelin simgesel ifadesidir. 

Ülkemizin her yerinde, dağında, taşında, kalesinde, şehirlerinde oraların manevi bekçileri olan şehit ve gazi mezarları bulunur. Bunlar, o beldenin anlamlı hale gelmesini sağlayan simge şahsiyetlerdir." 

Osman Ağa'nın da Giresun'un simge şahsiyetlerinden biri olduğunu anlatan Yüksel, sözlerine şöyle devam etti: "İşte kaledeki mezarında adeta şehrimizi gözetleyen Osman Ağa, bu haliyle Giresun halkının milli mücadeleye katkısının simgesidir. Şüphesiz onunla beraber canını ve kanını bizim için feda eden, çok sayıda kahramanımız var. Onlar da yattıkları topraklarda bulundukları yöreye tarihi ve manevi anlam kazandırmaktadır. Bölücü azınlıklara karşı verdiği mücadele, işgalci Rus ve Yunan ordularına karşı halkın içinden birlikler oluşturulması konusunda gösterdiği çabaları kısaca ifade edebildiğimiz Osman Ağa, silah arkadaşı Hüseyin Avni Alpaslan bey ve çok sayıda yiğit yürekli Giresun uşaklarını anmak, anlatmak ve gelecek kuşakların bilincine aktarmak hepimizin görevi olmalıdır." 

Tören, daha sonra Topal Osman Ağa'nın Giresun Kalesi'nde bulunan mezarı başında dua okunmasının ardından sona erdi.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 16:54:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?