29
Mayıs
2024
Çarşamba
GİRESUN

Üretici memnun olmadı

Fındık Üreticileri Sendikası (FINDIK-SEN) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, hükümetin yeni fındık stratejisinin üreticiyi mağdur edeceğini, bunun olması durumunda eylem ve mitingler olmak üzere her türlü yasal haklarını kullanacaklarını söyledi.


Yaşar, yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in fındıkta yeni stratejinin hayata geçirildiğini açıkladığını hatırlattı. Yaşar, yeni fındık stratejisinde, TMO'nun artık fındık almayacağını, TMO stoklarında bulunan fındıkların büyük bir kısmının yağlığa ayrılacağını ve çiftçi kayıt sisteminde yüzde 6 eğimin üstünde ve 750 rakımın altında 406 bin hektar alanda fındık tarımı yapan üreticilerin 2010 yılının Ocak ayından başlamak üzere dekar başına 150 lira destek alacağını hatırlattı.
Yaşar, fındıkta dekar başına verilecek 150 lira ödemelerinin 2010 yılında başlayacak olmasının 2009 yılı bütçesinde fındık için para bulunamadığının bir göstergesi olduğunu söyledi. "Hükümetin alışkanlık haline getirdiği bu erteleme ve öteleme yaklaşımları tüccarlara yapılmış bir kıyak mıdır?" diye soran Yaşar, "Fındık üreticilerinin ortalama arazi varlığının 10 dekar olduğu ve bölgelere göre değişmekle beraber dekara ortalama verimin de 80-150 kilogram olduğu dikkate alındığında dekara verilecek 150 lira destek fındık kilogramda 1-1,5 lira olarak yansıyacaktır" dedi.


FINDIK SEN olarak, devletin elini fındığın üzerinden çekmemesini ve 2009 ürünü fındığına en az 6,25 lira fiyat açıklamasını istediklerini dile getiren Yaşar, şunları söyledi: "Fındık maliyet hesaplarıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Ancak biz 2009 ürünü fındığına en az 6,25 lira fiyat talep ediyoruz. Bu fiyatın altında uygulanacak her türlü politika, üreticinin mağduriyeti anlamına geliyor."
Yaşar, hükümetin yeni fındık stratejisinin üreticiyi mağdur edeceğini, bunun olması durumunda da eylem ve mitingler olmak üzere her türlü yasal haklarını kullanacaklarını ifade ederek şöyle konuştu: "2009 ürünü fındıkta yeni stratejinin uygulanmasıyla önemli sorunların yaşanacağına işaret eden dekara destekleme miktarı açıklanmadan önce fındık da maliyet çalışmaları tamamlanıp bunun üzerine yüzde 25 kar payı ve yüzde 25 insanca yaşama payı eklenerek fındık referans fiyatı belirlenip daha sonra piyasada oluşan fiyat ile referans fiyat arasındaki farkın destekleme miktarı olarak açıklanması ile üreticinin mağduriyetini giderilebilirdi. Oysa Tarım Bakanlığı dekara 150 lira sabit bir fiyat belirleyip bir de ödemeyi 2010 yılına havale edince Eylül ayında piyasada oluşacak fındık fiyatları dip fiyatlar olacak ve üreticinin yüzü yine gülmeyecektir."


Böyle bir durumun yaşanması halinde sessiz kalmayacaklarını anlatan Yaşar, FINDIK-SEN olarak üreticileri örgütleyip, miting ve eylem de olmak üzere yasal tüm hakları kullanacaklarını söyledi.


Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ali Kara, hükümetin fındık dikim alanlarını sınırlandırmasına yönelik çalışma başlatmasından dolayı memnuniyet duyduklarını bildirdi. Kara, devletin TMO kanalıyla fındık almayarak fındık üzerindeki elini çekmesinden ise üzüntü duyduklarını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı yeniden gözden geçirmesini istediklerini söyledi.
Fındığın ve fındık üreticisinin serbest piyasanın insafına bırakılmamasını istediklerini söyleyen Ali Kara, şöyle konuştu: "Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bu yıl fındık piyasasında olmayacaklarını söyledi. Fındığın kaderini serbest piyasanın insafına terketmektedir. Bu da büyük mağduriyetlere neden olacaktır. Bu mağduriyetlerin faturasını kim ödeyecektir."
Giresun Merkez Kayadibi Muhtarı ve fındık üreticisi Hasan Işık da, fındıkta hükümetin yeni fındık stratejisinin kendilerinin mağduriyetine neden olacağını savundu. Hükümetten fındığa sahip çıkmasını beklediklerini belirten Işık, şöyle konuştu: "Biz, tüccarın eline bırakılıyoruz. Hükümetin bu yanlışlıktan dönmesini istiyoruz. Fındığa destek olmasını, FİSKOBİRLİK'in yine eski günlerine dönmesi için çalışmalar yapmasını istiyoruz. Emeğimizin karşılığını almamız için 2009 ürünü fındığımıza iyi bir fiyat
verilmeli. Fındık üreticisi olarak hükümetin bizi mağdur etmeyeceğine inanıyoruz."
Fındık üreticisi Abdullah Hamzaoğlu ise, hükümetin fındık alanları yerine ürüne destek vermesi gerektiğini ve yeni fındık stratejini uygulamaktan vazgeçmesi çağrısında bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 18:12:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?