4
Mayıs
2024
Cumartesi
GİRESUN

Üreticilere GTB'den uyarı

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Mustafa Demirci, lezzet, nefaset ve ihtiva ettiği yağ oranı itibariyle özel öneme sahip Giresun kalite fındığın kalitesinin korunması ve fındıkta aflatoksin oluşumunun önlenmesi için üreticilerin hassasiyet göstermelerini istedi.

Giresun ve yöresinde fındık hasadının devam ettiğini belirten Demirci, bu yörede üretilen fındığın sahip olduğu bazı özellikler nedeniyle ayrı ve özel bir yeri bulunduğunu kaydetti. Giresun kalite fındık olarak tanınan yöre fındığının sahip olduğu bu özelliklerin korunması için üreticilere de büyük görev düştüğünü dile getiren Demirci, "Giresun kalite fındık, lezzet, nefaset ve ihtiva ettiği yağ oranı itibariyle özel bir önem taşımaktadır. Bu kalitenin korunması için azami titizlik gösterilmelidir. Öyle ki, bilinçli yapılan hasat, kurutma ve depolama aflatoksin oluşumunu sıfıra kadar indirecektir. Erken hasat, yanlış yapılan kurutma, bilinçsiz yapılan depolama fındık kalitesinin düşmesine ve fındıkta aflatoksin oluşumuna neden olur ki, bu da ürünün değerini ve kalitesini düşürür. Sağlık yönünden vereceği zarar ve dış piyasada oluşturacağı güvensizlik ise ayrıca düşünülmesi gereken konulardır. Üretim ve dünya pazar dengesinin ülkemiz aleyhine değişmemesi için üreticilerimizin bu konularda gerekli hassasiyet ve titizliği göstermesi gerekmektedir" diye konuştu. 

GTB Başkanı Mustafa Demirci, Giresun kalite fındığın kalitesinin korunması ve fındıkta aflatoksin oluşumunun engellenmesi için hasattan depolamaya kadar geçen sürede yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı: 

"Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen farklı fındık çeşitleri hasat olgunluğuna göre ayrı ayrı hasat edilmelidir. Hasat yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapılmalıdır. Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıklar yerde bekletilmeden toplanılmalıdır. Hasat edilen fındıklar jüt çuvallar içerisinde, aynı gün harmana getirilmeli, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemelidir. Çünkü bunun sonucunda küflenme ve çürüme başlar. Zuruflu fındıklar toprakla temas ettirilmemeli ve yağmurdan korunmalıdır. Üzerine örtülen naylon örtü çardak şeklinde olmalı, zuruflu fındıklar, beton harmanda 15-20 santimetre kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza verilmelidir. Zurufundan ayrılmış tane fındıkları hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulmalıdır. Eğer harman beton değilse fındığın toprakla teması önlemek için jüt tente veya bez kullanılmalıdır. Tam olarak kuruyan kabuklu tane fındıkların içinde patozun kırdığı iç fındıklarla yabancı maddeler seçilmelidir. Çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenerek aflatoksin oluşturabilmektedir. Kuruyan fındıklar iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara koyulmalıdır. Naylon çuvallarda fındıklar kızışmakta, bunun sonucunda da küflenme oluşması ihtimali nedeniyle jüt çuval kullanılmalıdır. Kuruyan kabuklu fındıklar hemen pazara götürülmeyecekse, temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza edilmelidir."
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2006 Perşembe 10:15:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?