3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Veli Küçük'ün yaptırdığı heykel açıldı

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük tarafından 2001 yılında yaptırılan Giresunlu Topal Osman Ağa heykeli, düzenlenen törenle Dereli ilçesi Eğribel geçidinde açıldı.

Topal Osman Ağa heykelinin Eğribel Geçidi'nde yapılan açılış törenine, eski Devlet Bakanı Burhan Kara, Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odası (GESOB) Başkanı Ali Kara, Topal Osman Ağa'nın torunu Cem Feridunoğlu, yakınları, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan GESOB Başkanı Ali Kara, Topal Osman Ağa'nın büyük bir kahraman olduğunu belirterek, böylesi önemli bir ismin gelecek kuşaklara tanıtılması için üzerlerine düşen görevi yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Topal Osman Ağa'nın Cumhuriyet'in kuruluşunda çok büyük hizmetlerde bulunduğunu kaydeden Kara, "Bugün, heykelinin açılışını yaptığımız Topal Osman Ağamızı tarih önünde gelecek kuşaklara daha iyi tanıtmak için üzerimize bir görev düştü. Biz bunu yaptıysak ne mutlu bizlere.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti varsa, bunu Topal Osman Ağa'ya borçlu olduğumuzu herkes bilmelidir. Topal Osman Ağa, Cumhuriyetin kuruluşunda Atatürk'ten sonra ikinci Kurtuluş Savaşı'nın komutanıdır. Milli mücadele dönemlerinde başta Koçgiri İsyanı ve Sakarya Savaşı olmak üzere birçok faydaları dokunmuştur, önemli başarılar göstermiştir. 2001 yılında yapılan bu heykel Giresun Belediyesi'nde 6 yıldır beklemekteydi. Bu durum içimi sızlatıyordu. Giresun Esnaf Odası Başkanı olarak, sayesinde nefes aldığımız, yiyip içtiğimiz Osman Ağa'ya gerçek değerini vermek için heykeli buraya dikiyoruz" dedi.

Karadeniz Bölgesi'ne sızma çalışmaları yapan PKK terör örgütünün bunda başarılı olamayacağını dile getiren Kara, "Bölgemize tasallut eden PKK terör örgütü şunu çok iyi bilmelidir. Giresun uşaklarının nefes aldığı yere vatan hainlerinin girmesi mümkün olamayacaktır. Biz burada tarihi yeniden yazmak için bulunmuyoruz. Tarihi meydana getirenlerin emanetlerine şeref kazandırmak için buradayız. Ben 60 yaşındayım. Vatanıma canım kurban" diye konuştu.

Ergenekon soruşturmasına da değinen Ali Kara, Egenekon destanıyla gurur duyduğunu belirterek bu ismi kirli olaylara alet edenleri nefretle kınadığını ifade etti.
Konuşmanın ardından emekli Tuğgeneral Veli Küçük tarafından 2001 yılında yaptırılan Topal Osman Ağa heykelinin açılış kurdelası GESOB Başkanı Ali Kara, eski Devlet Bakanı Burhan Kara, Dereli Belediye Başkanı Muzaffer Karakayalı ve Şebinkarahisar Belediye Başkanı Lütfullah Akdoğan tarafından kesildi.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, 1997-1999 yılları arasında Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı görevinde bulunmuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2008 Pazar 11:06:01
Güncelleme :3 Ağustos 2008 Pazar 11:16:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
armut IP: 77.72.184.xxx Tarih : 5.08.2008 10:04:39

yaşasın OSMAN ağa yaşasın OSMAN ağaya değerini verekler o kadadenizin gülüdür bu yapılanlar ona çok azdır. daha daha çok şey yapılmalıdır. o ders kitaplarında karadeniz halkına tanıtılmalıdır.