3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Veterinerlerden kurbanlık uyarısı

Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, satın alınacak kurbanlık hayvanların mutlaka veteriner sağlık raporu, menşe şahadetnamesi ile büyükbaş hayvanların numaralı kulak küpesi ve pasaportunun bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.


Kara, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na birkaç gün kalması nedeniyle kurbanlık satışlarının hızlandığına dikkat çekti. Kurbanlık alımlarında vatandaşların dikkatli olmalarını isteyen Kara,"Kurban Bayramı'ndan amaç, insan sağlığını ve hayvan sağlığını korumak, hayvanların hayvan refahı gözetilerek hijyenik şartlarda uygun kesilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamaktır. Kurbanın, insanların dini vecibelerini yerine getirmesinin yani sıra insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre, ekonomik ve hijyenik boyutu da bulunmaktadır" dedi.


Satın alınacak kurbanlık hayvanların mutlaka veteriner sağlık raporu, menşe şahadetnamesi ile büyükbaş hayvanların numaralı kulak küpesi ve pasaportunun bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Kara, "Kurbanlık hayvanların menşe şahadetnamesi veya veteriner sağlık raporu ile büyükbaş hayvanların numaralı kulak küpesi bulunmalıdır. Sağlıklı hayvanların hareketleri ve bakışları canlı, tüyleri parlak, derileri elastiki, burun uçları nemli ve besi durumlari iyidir. Gebe veya yeni doğum yapmış, ağız, burun ve gözlerinde akıntı olan,yüksek ateşi olan, derileri kuru, kılları karışık ve mat olan, salya ve gözde akınıtısı bulunan, pis kokulu ishali olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, tüyleri dökülmüş, hırıltılı soluyan ve aşırı zayıf hayvanlar kurban olarak satın alınmamalı ve bir veteriner hekime muayene ettirilmelidir" diye konuştu.
Kurbanlık hayvanların mutlaka teknik ve hijyenik şartlarda kesilmesine özen gösterilmesini isteyen Kara, kurban kesim yerlerinde hayvanların ehil kişiler tarafından kesilmesinin ve hayvanlara eziyet vermekten kaçınılması gerektiğini belirtti.


Kara, kesim sonrası oluşan kan, organ ve diğer artıkları derin bir şekilde açılacak çukurlara doldurularak, üzerine kireç dökülmesi suretiyle kapatılması gerektiğini kaydederek şunları söyledi:


"Hastalık belirtisi gösteren sakatad gibi kısımlar kedi, köpek gibi hayvanlara kesinlikle yedirilmemeli. Bu tip hastalıklı etler nedeniyle insanlara tüberküloz, bruselloz, şarbon, kist hidatid başta olmak üzere pek çok zoonoz hastalık kolayca bulaşabilmektedir."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 14:04:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?