3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Yağlıdere ilçesi ABD'ye taşınırsa

Belki de Türkiye'den ABD'ye en yoğun göç veren ilçe, Giresun'dan Yağlıdere... Şimdi Yağlıderelilerin ABD'ye gitmek için yaptıkları ve oradaki yaşam tarzları araştırmaya konu oldu.

Giresun'un tek geçim kaynağı fındık üreticiliği olan dağlık alanda kurulu Yağlıdere ilçesinde çocukların tek hayali; büyüyünce ABD'ye gidebilmek. Çünkü ilçede 1960'lı yılların sonundan bu yana ABD'ye yoğun göç yaşanıyor. 

Yağlıdereliler, ABD'ye gidebilmek uğruna komisyonculara 5-10 bin dolar ödüyor, yılda sadece 3 ay çalışırken, ABD'de yaşamak uğruna günde 10 saat garsonluk yapmaya razı oluyor, "Çocuklarım okusun diye geldik" demelerine rağmen çocukları da kendileri gibi pizzacıda çalışıyor. 

Bir yıllık gözlem ve anket sonucu
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müzeyyen Güler, City University of New York'a bağlı Brooklyn College'da misafir öğretim üyesi olarak bulunduğu süre içinde bölgedeki Giresunlu göçmenleri inceledi ve hayatlarına ilişkin ilginç verilere ulaştı. 

New York, Connecticut, New Jersey gibi eyaletlere yerleşenleri bulan Güler, Yağlıdereli ailelerle bir araya geldi ve hatta 2003'te bir yıl süreyle birlikte yaşadı. Daha sonra 150'sine 120 soruluk bir anket uyguladı. İşte, Güler'in araştırma ve gözlemlerinin sonuçları:

En büyük sorun 'İngilizce' 
Kişilerin yüzde 57'si vizeyle ABD'ye giderken, yüzde 20'si ülkeye kaçak giriş yaptı. Green Card alarak gelenlerin oranı yüzde 18. 

ABD'ye gidenlerin yüzde 20'sı aracılara 5-10 bin dolar arasında para verdiğini itiraf etti. 

Giresunluların yüzde 61'i "Neden ABD?" sorusuna "Yakınlarım orada" yanıtını verdi. 

Göçün en önemli nedeni ise yüzde 42.6 ile "Ekonomik sıkıntıdan kurtulmak." 

Yağlıdereliler, ABD'ye gidiş parasını yakınlarından borç aldığını söyledi (Yüzde 33). Bu borcu ödemek içinse en az 6 ay veya 1 yıl çalışmak zorunda kaldıklarını anlattı. 

ABD'ye gidenlerin yüzde 44'ü en büyük sorun olarak İngilizce bilmemeyi gösterdi. İş bulma güçlüğü ise yüzde 15 olarak gerçekleşti.

Yüzde 52'si 'iyi yaşıyor'

Giresunluların yüzde 52'si "ABD'de çok daha iyi şartlarda yaşadığını" söyledi. 

Çoğu restoranlarda garson (yüzde 22) veya gaz istasyonun- da (yüzde 20) çalışıyor. 

Aileler "Çocukların eğitimi için ABD'ye geldik" dese de, çocukların yüzde 28'i garsonluk, tezgâhtarlık yapıyor. 

Türkiye'de bulunanlar ile birlikte öğrencilerin oranı ise yüzde 45. 

Çoğu fındık üreticisi (yüzde 12). Gizli işsizler yüzde 41.

Lahana, mısır ekiyorlar

Yüzde 72'si kirada oturmasına rağmen, 15 yıldır çalışanların yüzde 84'ü İstanbul Zeytinburnu ya da Gaziosmanpaşa'da ev satın aldı. Herkesin otomobili var. 

Türklerin en iyi arkadaşları önce Türkler, ikinci sırada Meksikalılar geliyor. 

Büyük kentlerin dışında yaşayan kadınlar kapı önlerinde oturma alışkanlıklarından vazgeçmiyor. Bahçelerini çitle çevirip fasulye, lahana, mısır ekiyorlar.

Milliyet
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2007 Pazartesi 17:13:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?