20
Mayıs
2024
Pazertesi
GİRESUN

Yaylacılar eve dönüyor

YAYLACILARIN DÖNÜŞÜ

Havaların iyice soğuması ve yaylalara kar yağmasının ardından yaylacılık yapan göçerlerin son kafileleri de dönüşe geçti.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla havaların soğuması ve Giresun’un yüksek kesimlerine mevsimin ilk karının düşmesi, Gümüşhane’ye bağlı Gavur Dağı yaylasında hayvancılık yapan yaylacıları dönüşe zorluyor.

Mayıs ayından itibaren çıkılan yüksek yaylalarda, yaklaşık 5–6 ay boyunca hayvancılık yapan yaylacılar, kış mevsiminin başlamasıyla tersine göç başladı. 300 küçükbaş hayvanları ile Perşembe günü Kazıkbeli Yaylası’ndan yola çıkan ve yaklaşık 130 kilometre yolu yaya olarak geri dönen yaylacılar, zaman zaman geçtikleri yerleşim merkezlerinde ilginç görüntüler oluşturuyor.

Gümüşhane’ye bağlı Kazıkbeli Yaylası’ndan, 300 koyun ile Giresun’un Eynesil ilçesine yaya olarak hareket eden yaylacı Hasan Sofu, “Yayladan yola perşembe günü çıktık. Eynesil ilçesine 4 günde geldik. Genellikle yaylada 5 ay kalıp, havaların soğumaya başlamasıyla geri dönüyoruz. İnsanlar hayvanlarını besleyebilmek için yaylaya geliyor. Yaylalara kar yağdı, hava şartları insanları olumsuz yönde etkiledi ve geldiğimiz bölgelere göç başladı” dedi.

YAYLACILARIN DÖNÜŞÜ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2009 Pazartesi 18:41:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?