3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

'Yetersiz fakülteler kaliteyi düşürüyor'

Giresun Veteriner Hekimleri Odası (GVHO) Başkanı Derviş Kara, altyapısı ve akademik kadrosu yeterli olmayan fakültelerin açılmasının eğitimde kaliteyi düşürdüğünü, ayrıca işsizliği de yol açtığını söyledi.


Kara, veteriner hekimlik mesleğinin bilimsel anlamda eğitim-öğretime başlamasının 166. yıldönümü münasebetiyle yaptığı açıklamada dünyada ilk veteriner hekimlik okulunun 1762 yılında Franda'da açıldığını, Türkiye'de de 1842 senesinde İstanbul'da kurulduğunu hatırlattı. Türkiye'de bugün açılmış ve açılmasına karar verilen 19 veteriner hekimlik fakültesinin bulunduğunu ifade eden Kara, bu fakültelerin sayısının çok fazla olduğunu, altyapısı ve akademik kadrolarının da yetersiz olduğunu savundu.


Türkiye'de binlerce işsiz veteriner hekimin bulunduğuna dikkat çeken Kara, “Çok fazla sayıda, altyapısı ve akademik kadrosu yeterli olmayan fakülte açılması doğal olarak eğitimde kaliteyi düşürmüş ve işsizliğe yol açmıştır. Meslek örgütlerimizin bu konuda yaptığı ciddi uyarılar yetkililerce maalesef dikkate alınmamaktadır. Yeni fakültelerin açılması devam etmektedir” dedi.

“VETERİNER HEKİMLİK ALANINDAKİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN HÜKÜMET RADİKAL ADIMLAR ATMALI”

AB uyum sürecinde olan Türkiye'de veteriner hekimlik eğitimi, mesleğin icrası, kurumsal yapılanması ve özlük hakları konularındaki sorunların çözümü için Hükümetten radikal adımlar atmasını beklediklerini ifade eden Kara, açıklamasını şöyle sürdürdü:


“1980 yıllarında uygulanan yanlış hayvancılık politikası sonucu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde yeniden yapılanma ile talihsiz bir karar alınarak Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatı kaldırılmış, ayrıca kamuda veteriner hekim istihdamı minimuma indirilmiştir. Aynı zamanda veteriner hekimlerin sadece hayvansal gıda kontrol ve güvenliği konusunda değil, hayvan hastalıklarında mücadele konusunda da görevleri ve etkinlikleri de azaltılmıştır. Bugün acı bir şekilde yaşadığımız kuş gribi, şap, kuduz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve şarbon gibi hayvan ve halk sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıklarla etkin mücadele edilememesinin temel nedeni bu sorunlardan kaynaklanmaktadır. Ancak, ülkemizin AB ile müzakerelere başladığı bu dönemde, veteriner hekimler özellikle gıda kontrolü ve güvenliği konusunda hayvan hastalıkları ile mücadelede etkin ve yetkin duruma tekrar geleceklerdir. AB mevzuatının yüzde 25'ini direkt veteriner hekimlik ile ilgili konular oluşturmaktadır. AB uyum sürecine girmiş ülkemizde, veteriner hekimlik eğitimi, meslek icrası, kurumsal yapılanması ve özlük hakları konusundaki önemli sorunların çözümü için daha fazla gecikmeden hükümetimiz tarafından radikal adımların atılmasını ümit ediyoruz.”

iha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 17:44:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?