3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Yunuslar balıkçıları bıktırdı

Giresun'un Piraziz ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, Karadeniz'de doğal denge sağlanana kadar yunus balığı sayısının kontrol altına alınması gerektiğini savunarak, özellikle kıyı balıkçısının yunus balığı ile artık rızkını paylaşacak gücünün kalmadığını söyledi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde 1970 yılında yunus balıklarına getirilen avlanma yasağından sonra, Karadeniz'de yunus balığı sayısının sürekli arttığını ve bu artışın doğal dengeyi bozarak balıkçıları mağdur etmeye başladığını öne sürdü.

Bir zamanlar dünyanın en verimli denizleri arkasında bulunan Karadeniz'de kirlilik başta olmak üzere bazı diğer etkenlerden dolayı avlanabilir balık sayısı ile stokunun azaldığını belirten Arslan, ''Yunus balıkları büyüklüklerine göre günde 7 kilogramdan ile 30 kilogram arasında değişen miktarlara kadar balık tüketmektedir. Bir yunus balığının bir günde tükettiği balığı, kıyı balıkçısı avlayamamaktadır. Karadeniz'de doğal denge sağlanana kadar yunus balığı sayısının kontrol altına alınmalı, özellikle kıyı balıkçısının artık yunus balığı ile rızkını paylaşacak gücü kalmadı''dedi.


-''AĞLARI DA PARÇALIYORLAR''-


Bundan 10-15 yıl öncesine kadar küçük gruplar halinde gezen yunus balıklarının şimdi büyük sürüler halinde balık kovaladıklarını anlatan Arslan, şunları söyledi:

''Karadeniz'in Türk karasularındaki avlanma sahası ortalama 3 mil, diğer ülkelerde ise ortalama 30 mili bulmaktadır. Diğer ülkeler için yunus balığı sayısının fazla olması kendileri için sorun olmayabilir ama bu durum bizim için bir sorundur. Bazı günlerde yeterince avlanamadıkları için aç kalan yunus balıkları, ağlara saldırarak parçalamakta balıkçıya büyük zarar vermektedir. Denize bıraktığımız ağın değeri türüne göre 300 YTL ile 1000 YTL arasında değişmektedir. Karadeniz'de yunus balığı sayısı kontrol altına alınmalıdır. Bu konuda daha önceki yıllarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na rapor sunmuştuk. Bunun yanı sıra balıkçılık ve sorunları ile ilgili düzenlenen her toplantıda bu konuyu dile getirerek mağduriyetimizi anlatmaktayız. Kooperatifimize balıkçılarımızın bir çoğu tekne bakımı ve yeni ağ almak için kredi kullanmış ve bunu ödeyememiştir. Yetkililer bu mağduriyetimizi görmelidir.''

Arslan, Karadeniz'in eski verimli günlerine dönmesi için çöp ve evsel atıkların denize dökülmemesi, bunun yanı sıra trol ve algarna ile yapılan balık avı ve avda kullanılan sonar cihazının yasaklanması gerektiğinini de sözlerine ekledi.

A.A
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 10:06:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?