3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Fındıkta don endişesi

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Sibirya soğuklarının Giresun ve yöresinde de etkili olması durumunda fındıkta yeni bir don olayının yaşanabileceğini söyledi.

Özer Akbaşlı, yaptığı açıklamada, ocak ayında yağan karın yeni ürün mahsulün gelişimi ve olgunlaşması açısından faydalı olacağını ancak Türkiye'nin Sibirya soğuklarının etkisi altına girmesi halinde fındık sektörünün büyük tehlike yaşayacağını belirtti.

Sibirya soğuklarının Giresun ve yöresinde de etkili olması durumunda fındıkta yeni bir don olayının yaşanabileceğini aktaran Akbaşlı, "Ocak ayıyla birlikte yeni ürün fındık mahsulünün doğma dönemi başlayarak, püsler açmaktadır. Fındık soğuklara oldukça dayanıklı bir ürün. Fındık eksi 7-8 derecelere kadar dayanabiliyor. Ancak son günlerde yapılan açıklamalarda Türkiye'nin son yüzyılın en soğuk hava sıcaklıklarının etkisi altına gireceği belirtiliyor. Bu durum fındık üreticisi için oldukça endişe verici bir haber. Eğer bölgemizde eksi 10 derece sıcaklık görülürse, 2006 ürünü fındık mahsulü büyük zarar görecektir. Hatta ürünü kaybetme riski bile var" dedi.

2004 yılının nisan ayında bölgede yaşanan don olayının fındık bahçelerinde ve üründe büyük hasara neden olduğunu hatırlatan Akbaşlı, "Fındık bahçelerimiz 2004 yılında yaşanan don olayından sonra kendisini yeni yeni toparlıyor. Bölgede Sibirya soğukları etkisiyle yaşanabilecek yeni bir don olayı fındık bahçelerimizde büyük hasara neden olacaktır. Fındık bahçelerimiz donun etkisiyle uzun yıllar kendisini toparlayamaz. Giresun ve yöresinde üreticinin tek geçim kaynağı fındık olduğu için üreticiyi bahçelerde Sibirya soğuklarıyla oluşabilecek don endişesi sardı" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2006 Pazartesi 12:04:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?