4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Grip yumurtacıları vurdu

Giresun'da yumurtacılık sektörünün kuş gribinin etkisiyle büyük zarar gördüğü bildirildi. Çayır Tavuk Çiftliği'nin sahibi Ahmet Rıza Erkan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin değişik bölgelerinde görülen kuş gribinin tavuk ve yumurta üretimini büyük sekteye uğrattığını söyledi.

Erkan, Giresun'da hastalığın görülmemesine rağmen sektörde yaşanan krizden bölgedeki tek yumurta işletmesi olan firmalarının da büyük zarar gördüğünü ifade etti. Kentte yumurta pazarının yüzde 25'ine sahip olduklarını ve aylık 750 bin yumurta ürettiklerini dile getiren Erkan, "Kuş gribinin etkisiyle son bir hafta içerisinde satışlarımız yüzde 90 oranında düştü. Giresun yumurta pazarının yüzde 25'ine sahip olmamıza karşın satış yapamaz duruma geldik" dedi.

Erkan, yumurta üretimi yapılan işletmelerinde gerekli her türlü sağlık tedbirinin alındığını vurgulayarak, "Entegre tesislerde kuş gribinin görülmesine imkan yok. Çünkü kanatlı hayvanlar kapalı ortamlarda, gerekli tüm sağlık koşulları sağlanarak yumurta üretimi gerçekleştirilmektedir. İnsanlarımız gönül rahatlığı içinde yumurtaları tüketebilirler. Ancak bunlar insanlara iyi şekilde anlatılamadı. Bu sağlanamadığı için de sektör büyük zarar gördü" diye konuştu.

Kuş gribinin sektörde yaşattığı kriz nedeniyle endişeli bir bekleyiş içine girdiklerini belirten Erkan, "Yumurta üreticileri olarak dayanabildiğimiz yere kadar dayanacağız. Ondan sonrasını şimdiden kestirmek çok zor" şeklinde konuştu.

Erkan, Giresun'da 10 YKr olan yumurta fiyatlarının Türkiye'de kuş gribi vakalarının görülmeye başlamasıyla birlikte 6 YKr'ye düştüğünü sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2006 Pazartesi 16:29:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?