3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kimyasal gübre zararlı

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, fındıkta bir an önce organik üretime geçilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'de fındık dikim alanlarının yüzde 21'inin Giresun'da bulunduğunu ve ildeki tarım arazilerinin yüzde 55'inde fındık üretimi yapıldığını ifade eden Akbaşlı, buralarda kimyasal gübre ve ilaçların kullanıldığını aktardı. Dünyada insan sağlığının ön plana çıktığına dikkat çeken Akbaşlı, fındıkta da organik üretime geçilmesi ve süratle yayılması gerektiğini kaydetti. Akbaşlı, "Giresun'da fındık tarımı yapılan 102 bin hektar alanda, yılda 102 bin ton kimyasal gübre kullanılmaktadır. Bu rakamları kamyon hesabıyla izah ettiğimizde, 2 bin 550 kamyon yapmaktadır. Bunu da 365 güne böldüğümüzde, ilimize her gün 7 kamyon gübre girişi olmaktadır. Kimyasallık denilince sadece gübre değil, bir de bahçelerde kullanılan ilaçlarımız var. Bunlar gübrenin yanında en az 10 kat daha kimyasallık arz eden ürünler. Giresun'da fındık arazilerinde, fındık kurdu filiz güvesi, kozalak akarı, koşnil, dal kıran, yeşil kokarca, mayıs böceği ve yabancı otla mücadele olmak üzere tüm ilaçların yıllık kullanım ortalaması 612 ton yapmaktadır. Yine bunu da kamyon hesabına dökersek, 30 tanker yapmaktadır. Tüm bu rakamlar organik tarımın ne kadar elzem olduğu ve ne kadar acele etmemiz gerektiğini göstermektedir. Kaldı ki, gelişen dünyada insan ve sağlığı ön plana çıkmaktadır" dedi.

Akbaşlı, fındık üretiminde kullanılan kimyasal gübre ve ilaçların çevreye de önemli ölçüde zarar verdiğini vurgulayarak, "Bize miras olarak bırakılan bu dünyanın, bizler tarafından bu derece kirletilmesine hakkımız yok. Çocuklarımızın geleceği, daha güzel ve yaşanabilir bir dünya ve daha sağlıklı bir Giresun için elimizden geleni bir an önce yapmalıyız" diye konuştu.
Organik fındık üretiminin Türkiye'nin dünya pazarında daha da ön plana çıkmasına vesile olacağına inandığını belirten Akbaşlı, üreticileri organik üretime yöneltmek amacıyla çalışma başlatacaklarını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2006 Çarşamba 17:42:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?