6
Mayıs
2024
Pazertesi
PİRAZİZ - GİRESUN
Belediye Sayfaları
Nufus
417.505
Yüz Ölçümü
6.934
İlçe Sayısı
16
Vali
Nufus
14.832
Yüz Ölçümü
130
Belediye Sayısı
19
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Piraziz Genel Bilgi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Giresun İli’ne bağlı bir ilçe olan Piraziz, Giresun ilinin en batısında yer almakta olup, doğusunda ve güneyinde Bulancak, batısında Ordu-Gülyalı ilçesi, kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir. Dar kıyı düzlükleri ve, yayla düzlükleri dışında düz arazisi yoktur. Jeopolitik yapısı, üçüncü zaman sonlarının volkanik patlamaları, parçalanmaları sonucu, kıvrımlı, kırıklı ve volkanik oluşumlar gösterir.

İlçe arazisi çok engebeli ve sıra dağlarla kaplıdır. Bu dağların uzantıları olan ilçedeki belli başlı yükseltiler, Boştepe, Veli tepesi, Evliya Tepesi, Kufa Tepesi, Ümitolu Tepesi, Kaleyanı Tepesi, Pancarlık Tepesi, Hasan tepesi, Döngel Tepesi, Gülbedin Dagı, Göynük Tepesi, Danalık Tepesi, Dıfrıl Tepesi ve Acut Tepesi’dir. Dağlık kesimlerde ve vadilerde gürgen, ladin, çam, kızılağaç, kestane, pelit ve meşe ağaçları bulunmaktadır.

Doğu sınırını çizen Pazarsuyu Deltası ilçenin en önemli düzlüğünü oluşturur. Platolar ise deniz seviyesinden 2.000-2.500 m. üzerindeki yaylalardan görülmektedir. Dik ve yüksek kıyılar arasında yer yer kumsallar oluşmuştur.

İlçenin en önemli akarsuyu, Bulancak-Pirazizi sınırını oluşturan Pazarsuyu Çayı’dır.Ayrıca Domuzderesi, Kelek Deresi, Çayırağacı, Ordu sınırını oluşturan Piraziz Deresi (Çiftedeğirmen) ilçenin diğer önemli akarsularıdır. İl merkezine 25 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 130 km2 olup, toplam nüfusu 15.174’tür.

Piraziz İlçesinin İklimi tipik Doğu Karadeniz iklimidir.Sahil kesimi serin, kışları ılık geçer. Dört mevsimde de yağış alır.Yıllık yağış ortalaması 1.100-1.300 milimetreyi aşar.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılığa dayalıdır. Kıyı kesimlerinde balıkçılık, ekime elverişli yerlerde fındık, mısır, sebzecilik ve meyvecilik yapılmaktadır. Son zamanlarda arıcılığa ağırlık verilmiştir. Büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. İlçede fınık kırma başta olmak üzere küçük atölyeler bulunmaktadır.

Piraziz, Sultan Abdülaziz döneminde 1869’da Piridede-Abdal isimli bir derviş tarafından kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde 1924’te bucak, 1988’e Bulancak ilçesine bağlı bir nahiye olan Piraziz, aynı tarihte ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen eserler arasında; Bendehor Kalesi, Güni Kalesi, Kozlar Kalesi, Ayrıca Piraziz'in XIX.yüzyıldan kalma evleri de Türk sivil mimarisinin örnekleri arasındadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 13:45:05

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR