2
Mayıs
2024
Perşembe
KELKİT - GÜMÜŞHANE

100 bin mahlep ağacı dikilecek

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 500 bin akasyadan sonra şimdi de 100 bin mahlep ağacı toprakla buluşacak.

Kelkit İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne, Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Dairesi Başkanlığı tarafından tahsis edilen ağaçlar 2011-2012 ağaçlandırma döneminde dikilecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Irmak, “İdris” ağacı alarak da bilinen Mahlep ağacının 6-10 metre kadar boylanabilen bir ağaç olduğunu belirterek, “Çiçekleri hoş kokulu ve beyazdır. Mahlep tohumu yüzde 27-36 oranında yağ içerir ve kumarin alkoloidi taşır. Mahlep yağı boya sanayinde önemlidir. Kurutulmuş mahlep meyveleri balgam söktürmede, böbrek sancılarının giderilmesinde ve mide ve bağırsak gazlarının çıkarılmasında faydalıdır. Anavatanı Anadolu olarak bilinen mahlep başta Tokat, Amasya, Gümüşhane, Uşak ve Van olmak üzere ülkemizin değişik bölgelerinde yetişme alanına sahiptir. Soğuk ve kurak iklim koşullarına adaptasyonu ve toprak çeşidi bakımından fazla seçici olmaması mahlebin öne çıkan özelliklerinden olup ülkemizde kiraz ve vişnenin orta kuvvette bir anacı olarak kullanımı yaygındır” dedi.
Mahlep fidanlarının Kelkit’te çiftçilere dağıtarak dikileceğini dile getiren Irmak, mahlepin ekonomik hayata katkı sunabileceği gibi fidanlar büyüyüp köklendiğinde kiraz ve vişne aşılaması yaparak meyvecilik alanında da ekonomik gelir getireceğini söyledi.

Kelkit İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü geçtiğimiz yıl başlattığı çalışma ile 500 binden fazla Akasya ağacını da toprakla buluşturmuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2011 Cuma 17:41:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?