18
Mayıs
2024
Cumartesi
KELKİT - GÜMÜŞHANE

Organik Tarım, başta Kelkit olmak üzere Gümüşhane'yi kalkındıracak

Gümüşhane Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Organik Tarım başta Kelkit ilçemiz olmak üzere Gümüşhane ve çevresinin çehresini değiştirecektir" dedi.

Gümüşhane’nin Kelkit İlçesi’nde hizmete açılan Doğan Organik Tarım Süt Sığırcılığı tesislerinde incelemelerde bulunan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "İlimiz ve ülkemiz açısından çok ama çok önemli bir yatırım. Ülkemizde ilk kez ve sadece Kelkit ilçemizde kurulan bu tesis iş, istihdam ve üretim açısından gurur duyulacak ve en önemlisi de ilimizden göçü önleyecek, ilimize göçü sağlayacak bir yatırım olacaktır. Bünyesinde sözleşmeli çiftçi bulunacak olan bu yatırım aş ve iş demektir" diye konuştu.

Tesisin çalışmaları hakkında Vali Hasan Basri Güzeloğlu’na bilgi veren Hayvansal Üretim Müdürü Abdurrahman Özher, Amerika’dan 600 adet Holstein cinsi inek getirildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Bu rakam sağlanacak doğumlarla birlikte 3 yıl içerisinde 3 bin 400’e ulaşacaktır. Nisan ayı sonuna kadar mevcut olan 600 sayısı bin 200’e ulaşacaktır. Doğumda kayıp riskimizin yüzde 2-3 oranında olması düşünülebilir. Doğumdan sonra buzağılar 3 ay anne sütü ile beslendikten sonra dişi ve erkek ayrımı yapılarak, erkek buzağılar için yapımını sürdürdüğümüz 2 bin kapasiteli besi damına nakledilecektir. Bunlardan bir hayvan başına elde edilecek canlı ağırlık 550-650 kilogram civarında olacak."

İstenilen sayıya ulaşılmasından sonra günlük 12 ton süt üretiminin gerçekleşeceğini belirten Üretim Müdürü Abdurrahman Özher, şu bilgileri verdi:
"Bu sütlerin tanklarla birlikte İstanbul’da bulunan şirketimize sevki yapılacaktır. Şimdi elde ettiğimiz sütleri Şiran ilçemizde bulunan Şiran Süt Fabrikası’na satmaktayız."

İBRAHİM ÖZDEMİR-GÜMÜŞHANE (İHA)
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2003 Cuma 12:03:11
Güncelleme :18 Ocak 2004 Pazar 16:58:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?