18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Kültürel turizm masaya yatırıldı

Safranbolu'da "Avrasya Dünya Miras Şehirlerinde Kültürel Turizmin Gelişimi" konulu sempozyum için biraraya gelen 28 ülkeden 200'e yakın turizm uzmanı, kültürel, dinsel, eğitimsel ve ekonomik turizm hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Safranbolu Ata Merkez'de devam eden sempozyumda söz alan Dünya Miras Şehirleri Avrasya Bölümü Kurucusu ve Kazan Belediye Başkanı Kamil Iskhakov, Avrupa'da kültürel turizmin durumu hakkında bilgiler verdi. Avrasya'nın zengin bir bölge olduğunu, dünyadaki miras şehirlerini gelecek koşullar için korumak değil, tüm dünya halklarına bu olanakları yararlandırmayı amaçladıklarını belirten Kazan Belediye Başkanı Iskhakov, şunları kaydetti:

"Turizm yüzde 10 gelirleri ile petrol gelirlerinin arkasında seyrediyor. Kültürel ve eğitimsel turizm daha da önemlidir. Doğal varlıkların korunması için, halkları kültürel olarak bilgilendirebiliriz. İnsanlar deniz ve kuma bağlı turizm yerine kültürel, dinsel ve miras şehirlerinin barındırdığı turizm olanaklarını tercih ediyor. ABD ve İtalya, 10 milyonlarca Euro'yu turizmden kazanmaktadır. Kültürel turizm gelişmişliğin göstergesidir. Avrasya'da turizm geleceğini tüm ülkeler görmektedir. Bu sayede sosyo-ekonomik yapıda etkilenecektir. Yeni yatırımlar gelecek, kültürel turizm de ekonominin 30 farklı alanına etki yapacaktır. Turizmin gelişmesi, 20. yüzyılda Batı Asya ve ABD'ye giden turistlerin, yüzde 97'lere ulaşarak büyük oranlar elde ettiği dönemlerden, tüm dünyaya yayılan turizm paylarına baktığımızda çok büyük yol almıştır. Yaşam şartları ve ulaşım gelişti. İnsanlar daha fazla yer gezebilecek.

Önümüzdeki yıllarda 3 milyar kişi seyahat edecek ve turizmi daha da geliştirecek. Bunlar turizmin gelişmesi için önemli etkenlerdir. Hindistan ve Çin kültürel turizmin başını çekiyor. Uluslararası turist alan ülkeler arasında Çin 5. sırada. 21. yüzyılda da ilk sırada turist alacak ülke olacağı kanısındayız. Pekin, Şangay, Çin Setti ve eski Başkent Siana değişik yöntemlerle gezilebilir yerler arasına girdi ve Çin'in popüler bir turizm yeri olmasını sağladı. Vietnam'da da bir takım kıpırdanmalar var. Kısaca Avrasya ülkelerinin gelişmesi için, Kazan'dan Tahran'a kadar olan bölgede bulunan 90 kent gelişimi hak etmektedir. İzlenecek doğru politikalarla turizmde 90 kentimiz iyi noktalara ulaşacaktır."

Avrasya Dünya Miras Şehirlerinde Kültürel Turizmin Gelişimi konulu sempozyum sonunda sonuç bildirgesi yayınlanacak ve turizm alanında hangi yolların izleneceği ortaklaşa olarak belirlenecek.

.
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2005 Cuma 12:41:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?