1
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Tarhana nöbeti başladı

Karabük'ün Safranbolu İlçesi'nde tarhana yapma mevsiminin gelmesiyle, Perşembe pazarı tezgahları tarhana sergileriyle doldu. 

Safranboluluların kış ve ramazan ayı iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan tarhana için pastırma sıcaklıklarının son günlerinde ev hanımları arasında başlayan telaş devam ediyor. Hanımların un, yoğurt, nane, maydanoz, kırmızı biber, soğan ve domates karışımından su katmadan elde ettikleri bulamacı önceki tarhana ile mayalayarak, gözenekli çuval içinde 11 gün beklettikten sonra elde ettikleri tarhanalar güneş altında kurumaya bırakıldı. 

Kış aylarının vazgeçilmezi tarhanaları, pazar yeri tezgahlarında, evlerin balkonlarında, avlularda ve sokak aralarında temiz bezler üzerine sererek kurutan bayanlar, aynı zamanda tarhanaları kedi ve kuşların yememisi için de nöbet tutmaya başladılar. 

Her yıl aynı işlemi yaptıklarını belirten bayanlar, "Kış için hazırladığımız tarhanaları güneşte kurumaya bıraktık. Ancak aynı zamanda başında kedi ve kuşların yememesi için nöbet de tutuyoruz" dediler.
iha
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2006 Perşembe 18:59:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?