6
Mayıs
2024
Pazertesi
TURİZM

Eko turizme Alman desteği

Kastamonu Köy Kalkınma Kooperatifler Birliği (KKKB) heyeti, 10 gün önce çıktığı Almanya gezisinden olumlu gelişmelerle döndü. Almanya'nın yanı sıra Avusturya'yı da gezen heyet, geziden umutlu olduğunu belirtti.

Kastamonu Köy Kalkınma Kooperatifler Birliği Başkanı Erol Akar, Almanya Kooperatif ve Raiffeisen Konfederasyonu (DGRV) ile başlatılan işbirliğinin devam edeceğini, 2 sivil toplum örgütünün üreteceği projeler konusunda önemli görüşmeler yapıldığını söyledi. Almanya'nın yanı sıra, Avusturya'da da incelemelerde bulunduklarını belirten Akar, "Hem hayvancılık, hem de orman işiyle uğraşan köylümüze alternatif gelir kaynakları yaratmaya yönelik bir çalışma başlattık. Eko-turizm projesi bunların başında geliyor" dedi.

Almanya ve Avusturya'daki köylerle Kastamonu'daki köylerin doğal güzellik bakımından birbiriyle benzeştiğini, 50 yıl önce her iki ülkede de yerel ürünlerle ilgili sıkıntılar yaşandığını belirten Akar, 140 yıllık kooperatifçilik birikimi olan Almanya'nın tecrübelerinden yararlanacaklarını kaydetti. 2 sivil toplum örgüt arasında birden fazla proje uygulamasına gidileceğini, Almanya Kooperatifler Birliği'nin bazı projelere hibe finans sağlama durumunun da söz konusu olduğunu ifade eden Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerek sütçülük ve gerekse eko-turizmi projesiyle ilgili Almanlar finans sağlayabileceklerini belirtti. Elbette projenin maliyetini ortaklaşa karşılayacağız. Önümüzdeki günlerde bizim çalışabileceğimiz alanlarla ilgili uzmanların gelmesi gündemde. DGRV Dünya Bankası'ndan kredi alıyor ve AB'ye üye olmaya aday ülkelerden partner kuruluşlar seçiyor ve bazı projeler üretmeye yönelik çalışmalar yapıyor. Almanlar, Türkiye'de partner kuruluş olarak bizi seçti. Bu da birliğimiz açısından büyük önem arz ediyor. İşbirliğimiz kooperatifimizin itibarını da yükseltecek."

Almanya Kooperatifler Birliği'nden üst düzey yöneticilerin daha önce Kastamonu'ya geldiğini, ilerleyen aylarda tekrar geleceklerini de belirten Erol Akar, yöneltilen bir soru üzerine, "Türkiye'deki kooperatifçilik sistemini tam oturmamış olmasından dolayı sıkıntılar yaşanıyor. Almanya ve Avusturya'da kooperatifler son derece saygın kuruluşlar. Ancak, bizde kooperatifler ya bir siyasi amaç için kullanıldı, ya da gayri meşru gelir elde edilen kuruluşlar olarak algılandı. Almanya Kooperatifler Birliği ile yapılacak ortak çalışma sırasında da bazı bürokratik ve yasal sıkıntılar yaşanabilir. Ama biz bunları aşmak için gerekli girişimlerde bulunacağız" yanıtı verdi.

Eko-turizminin uygulanacağı yerlerle ilgili bir tespitlerinin olup olmadığı şeklindeki sorumuzu da cevaplayan Köy Kalkınma Kooperatifler Birliği Başkanı Erol Akar, Almanya ve Avusturya'da Kastamonu Ilgaz dağının eteklerindeki köyler gibi köylerin bulunduğunu, eko-turizminin buralarda yapıldığını, kendilerinin de Kastamonu'nun Ilgaz ve Küre'deki köylerinde benzeri projeyi uygulamayı düşündüklerini söyledi.

Eko-turizminin her iki ülke köylerinde de hayvancılık ve ormancılıkla birlikte yürütüldüğünü, pansiyon türü evlerde konukların ağırlandığını ifade eden Akar, "Uygulamayı düşündüğümüz projelerde devletin de destek olması gerekli. Karşımıza burada turizm yapamazsınız şeklinde bir karşı görüş çıkmamalı. Ormanlarımızı mutlaka batıda olduğu gibi turizme açmalıyız. Başka türlü orman köylüsü kavramını kaldıramayız. Almanya ve Avusturya'da orman köylüsü diye bir kavram kalmamış. Sanayi ile turizm birlikte gelişmiş ve devlette bunu teşvik etmiş, krediler vermiş" dedi.

Türkiye'de halkla ormanın sürekli kopuk yaşatıldığını, durum böyle olunca da arzu edilmeyen sıkıntıların yaşandığına işaret eden Erol Akar, kalkınmanın engellenmemesi gerektiğini de vurguladı.

.
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2005 Çarşamba 12:15:21
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 11:11:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?