6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

150 yıllık geçim kaynağı

Kastamonu'nun Cide İlçesi'nin Toygarlı Köyü'nde yaşayan köylülerin, 150 yıldır geçim kaynağı olan el yapımı kahve ve biber değirmeni eski günlerini arıyor.

Geçmişte bütün geçimlerini el değirmeni yaparak sağlayan köylülerden şimdi 30 hanenin sadece 10 hanesi değirmen yaparak hayatını sürdürüyor. Teknolojik gelişmelerin gölgesinde kalan el yapımı değirmenler şimdilerde sadece hediyelik eşya olarak üretiliyor. Toygarlı köyünde yaşayan ve 150 yıldır bu işi yapan Taş ailesinin 3. kuşağı olan Mustafa Taş (50), el yapımı değirmenlerin artık nostalji ve hediyelik olarak rağbet gördüğünü belirtiyor.

Mustafa Taş, "El yapımı değirmenler bir zamanların vazgeçilmeziydi. Kahve ve biber öğütmek için el yapımı bu değirmenler yapılırdı. Bu değirmenleri biz 150 yıldır yapıyoruz. Dedelerimizden babamıza ondanda bize kalan bir meslek.

Babam 80 yaşında kendiside bu işten emekli olmuş. Bizim çocuklarımızda bu işi yapıyorlar. Eskiden el değirmenleri büyük rağbet görüyordu. Şimdi teknoloji ilerledi. Artık insanlar el yapımı değirmene eskisi kadar rağbet göstermiyor. Bizim köyümüzde herkes değirmencilik yapardı. Şimdi bu işi yapan 10 aile kaldı. Bizim çocuklarımızda bu işi yapıyor.

El yapımı değirmen yapmak zahmetli bir iş. Biz atölyemizde 4 kişi çalışıyoruz, günde 10 tane değirmen üretiyoruz. Üretilen değirmenlerin fiyatları 4 ile 10 YTL arasında değişiyor. Yaptığımız değirmenleri Türkiye'nin her yerinden talepler var, ayrıca Almanya, Avusturya ve Avustralya'ya gönderiyoruz. Atölyede oğlum, kalfam ve kızlarımla birlikte çalışıyorum. Yapımı zahmetli bir iş olduğu için çırak bulmakta zorlanıyorum" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 14:42:18
Güncelleme :28 Kasım 2005 Pazartesi 14:47:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?