5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Görme engellilere öğretmen olacak

Karşılaştığı tüm zorluklara rağmen hayata küsmek yerine azmederek kazandığı 4 üniversiteden ikisini bitiren görme özürlü Ahmet Beken (29) kendi gibi görme engellileri okutmak için öğretmen olacağı günü bekliyor.

Aslen Bolulu olan Ahmet Beken, 8 kardeşli Beken ailesinin görme engelli 3 çocuğundan biri. Akraba evliliği nedeniyle doğuştan gözleri yüzde 3 oranında görüyor. Daha ilkokul çağlarında kendi gibi görme engelli olanları okutmak için öğretmen olmayı kafaya koyan Beken, yıllarca yılmadan bunu mücadelesini verdiğini ifade etti.

Beken, "Akraba evliliği nedeniyle 8 kardeşten üçümüzde görme engelliyiz. Ben biraz daha inatçıydım bu yüzden küçük yaştan beri görme engelliler için öğretmen olmayı kafaya koydum. Tek hedefim buydu. Görememe benim için bir engel değildi. Çünkü ben eksikliğimi bir eksiklik olarak kabul etmiştim." şeklinde konuştu.

Görme engelli olmasına rağmen hayata küsmediğini belirten Ahmet Beken, tüm zorlukları aşarak hedefine yürüdüğünü öğretmen olmak için 4 kez üniversite sınavına girdiğini ve hepsini kazandığın ifade etti.

Beken şöyle konuştu; "Yılmadım, liseyi bitirdikten sonra bugüne kadar 4 üniversite kazandım. 1995 yılında Büro Yönetimi ve Sekreterlik Yüksekokulu'nu kazandım ve 2 yılda bitirdim. Benim hedefim öğretmenlikti. Azmettim bir yıl sonra tekrar sınava girdim işletme fakültesini kazandım. Tekrar girdim ve Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği'ni kazandım. İkinci sınıfta iken memurluk sınavını kazandım ve okulu bırakmak zorunda kaldım. Memur olduktan bir yıl sonra tekrar sınava girdim ve Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği'ni kazandım. Ancak hedeflediğim yıllarda okulu bitirememiştim. Bu yüzden yaz okulunda üst sınıftan dersler aldım ve okulumu 3 yılda bitirdim. Şuanda öğretmen olmak için müracaat edeceğim. Benim gibi görme engelli kardeşlerimi okutacağım."

"Her gün aynı yerlerden geçerek okuluna gidiyorum, sokakta ki vatandaşlar ve sınıfımdaki arkadaşlarım bana çok büyük destek oluyor" diyen Beken, halinden şikayetçi olmak yerine şükrettiğinin altını çiziyor.

Halen Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde memur olarak çalışmaya devam eden Beken, öğretmenlik tayini çıktığı takdirde yıllardır istediği hayaline kavuşacağını ifade etti.
İlkokul yıllarından beri gece yattığında öğretmenlik hayali kurduğunu söyleyen Beken kendi gibi görme engellileri okutma hayaline kavuştuğu takdirde çok iyi bir öğretmen olmayı hedeflediğini belirtti.

Öte yandan memur olarak görev yaptığı Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık ise Ahmet Beken'in en büyük özelliğinin hayata küsmeyerek azimli olması olduğunu söyledi.

Bölge Müdürü Yücebıyık, "Ahmet bize memur olarak geldiği günden beri çok azimli. 3 yıldır beraber çalışıyoruz. Zorluklara karşı durmayı biliyor. Okumayı seviyor. İlk geldiği günden beri öğretmen olmak istediğini bize söylerdi. Bizde elimizden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizlerde kendimize dersler çıkartıyoruz. Ahmet'in hayata sımsıkı sarılıp mücadele etmesi bizleri de çalışmak ve azmetmek için kamçılıyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2006 Cumartesi 15:25:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
pınar gümüş IP: 85.96.209.xxx Tarih : 28.09.2007 22:57:09

ahmet beken abi bende daha yeni mezun olmus dersaneye gden bir ögrenciyim benim allaha şükür gözlerim görüyor amaa içimdekii bu görme engelli ögretmeni olma azimii hiç bitmedii allahın izniylee inş. ankara gazi üniversitesini kazanıcam çünkü hedefim var senin gibi görmeyenlerin gözü olmayaa!!!