5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Kilosu 15 YTL

Kastamonu'da 2 yıl öncesine kadar kilosu en fazla 4 YTL eden Üryani eriği geçen yıl 8, bu yıl ise 15 YTL'ye toptan alıcı buluyor. 

15 YTL ve üzerinde fiyatlardan toptancılara satılmaya başlanan Üryani eriğinin bu yıl perakende piyasalarında ise kilosunun 25 ila 30 YTL'ye kadar çıkacağı bildiriliyor. Kastamonu'nun önemli ürünlerinden olan Üryani eriğinin gün geçtikçe fiyatının artması karşısında vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Son birkaç yıldır turistler tarafından da çok aranan, Kastamonu'da ise sofralarda pestil ve komposto olarak kullanılan Üryani eriği bu yıl adeta el yakacak. 

Kastamonu Ziraat Odası Meclis Başkanı ve üryani eriği üreticisi Serdar İzbeli, son 2 senedir soğukların Üryani eriği başta olmak üzere tüm meyve ağaçlarını vurması ve piyasalarda tüm kuru meyveler gibi Üryani'ye de talebin fazlalaşmasının fiyat artışlarında önemli bir neden olduğunu belirtti. Üryani eriğinin son 2 yıl içerisinde gerçek değerinin çok üstüne çıktığını söyleyen İzbeli, asıl değerinin ise en fazla 6 YTL edeceğini söyledi.
Kastamonu yöresel ve organik ürünleri konusunda çalışmalar yapan Mustafa Afacan da konu üzerine yaptığı açıklamada, Kastamonu sofrasından yola çıkarak, Üryani eriğinin Türkiye'de bir Malatya kaysısı veya bir Gümüşhane pestili gibi kuru yiyecekler sınıfı içinde günlük mutfak alışkanlıkları arasına sokulması gerektiğini söyledi. Afacan, "Biz bu meyvemizi daha mutfak kültürü içine yerleştirmeden turizmde bir değer olarak kullanmaya başladık. Bu da fiyatların misli misli artmasına neden oldu" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2006 Pazartesi 11:21:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
pınar çelebi IP: 85.97.180.xxx Tarih : 27.10.2006 14:41:12
kastamonya ait bir ürünün değer kazanması çok sevindirci ama bu fiyat karşısında umarım bu lezzeten mahrum kalmayız.