19
Mayıs
2024
Pazar
DADAY - KASTAMONU
Belediye Sayfaları

Daday petrol cenneti mi?

Kastamonu'nun Daday ilçesinde petrol yatakları olduğunu iddia eden vatandaşlar, 1958 yılında açılan petrol kuyularında modern teknolojiyle tekrar araştırma yapılmasını istedi.

Bir süre önce Manisa'nın Alaşehir ilçesine 3 kilometre uzaklıktaki ''Sarıkız-2'' kuyusunda 31-37 gravite arasında yaklaşık 10 milyon varil, Diyarbakır'ın Bismil ilçesinin Tepe beldesinde Arpatepe-2 kuyusunda 2 bin 450 metrede 41.9 gravite petrol bulunması, ilçelerinde 1958 yılında petrol araştırması yapılan Dadaylıları tekrar umutlandırdı.

Daday İl Genel Meclisi Üyesi Hikmet Helvacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alipaşa köyünde 1958 yılında açılan petrol kuyularında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) tekrar araştırma yapması için geçen yıl il genel meclisine önerge verdiğini belirterek, önergenin ardından bölgeye gelen TPAO yetkililerinin yüzeysel inceleme yaptığını öne sürdü.

Girişimlerinin bundan sonra da devam edeceğini kaydeden Helvacı, ''Gelecek yılın başında il genel meclisine önerge, Kastamonu Valiliğine dilekçe vererek petrol araştırmalarının Daday'da tekrar yapılmasını isteyeceğim. 1958 yılında yapılan araştırmalar o zamanın teknolojisiyle yapıldığı için sonuç alınamaması normal olabilir. Bu topraklarda petrol olduğuna inanıyoruz. Günümüzün petrol arama yöntem ve teknolojisiyle araştırma yapılırsa petrol bulunabilir'' dedi.

Alipaşa köylülerinden Nurettin Satıoğlu da köylerinde petrol araştırması yapanların kendilerine ''Petrol denizi üzerinde yaşıyorsunuz'' dediğini belirterek, ''Araştırmayı yapanlar daha sonra açtıkları kuyulara beton döktü. Söylenenler bizim için umut olmuştu. Kapatılan kuyuların açılmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Kozmik bilim, bio enerji, sağlıklı yaşam konularında uluslararası çalışmaları bulunan Prof. Dr. Ahmet Maranki ise 3-4 yıl önce Karadeniz Bölgesi'nde zengin petrol yatakları olduğunu söylediğini anımsatarak, o zaman yetkililerce yalanlanan bu tezinin Akçakoca ve Sinop açıklarında bulunan zengin petrol yataklarıyla kanıtlandığını ifade etti.

Karadeniz'in büyük bir kısmı olmak üzere Azdavay-Daday-Hanönü-Kargı şeridinde zengin petrol yatakları olduğunu savunan Prof. Dr. Maranki, Kastamonu'da açılan 11 kuyu ile Anadolu'da açılan yüzlerce kuyuda tekrar araştırma yapılması gerektiğini kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2008 Pazar 12:58:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?