19
Mayıs
2024
Pazar
TAŞKÖPRÜ - KASTAMONU
Belediye Sayfaları

Bu köyde 3 yıldır sigara içilmiyor

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine bağlı Ortaöz köyünde sağlıklı yaşam için köylüler yaklaşık 3 yıldır sigara içme yasağına uyuyor.


Köyde uygulanan sigara yasağı hakkında İHA'ya açıklamalarda bulunan Ortaöz Köyü Muhtarı Mahmut Sezer, İstanbul'daki bir banka şubesinden 1998 yılında emekli olduktan sonra, doğum yeri olan Ortaöz'e yerleştiğini belirterek, şunları söyledi:
''Benden sonra iş arkadaşım olan Murat Doğan ile öğretmen emeklisi olan arkadaşım Nazmi Çevik'in de köye yerleşmelerini sağladım. Bizim köye dönmemizden sonra büyük şehirlerde çalışıp emekli olan birçok arkadaşımız da bizler gibi doğal bir yaşam sürmek için orman köyü olan Ortaöz'e yerleşmeyi seçti.''
Birkaç yıl içinde köye dönüş yapan emekliler sayesinde köy nüfusunun arttığını kaydeden Sezer, "Köyde önceden birkaç yaşlı varken emekli memurların yerleşmesiyle köyümüz hareketlendi. Büyük şehirden buraya yerleşenlerin temel amacı sağlıklı bir yaşam sürmek olunca ben de arkadaşlarımla istişare yaparak bunun ilk adımını yaklaşık 3 yıl önce köyde sigara içilmesini yasaklamakla başlattık'' dedi.


Köyde yaşayan birkaç tiryakinin ilk zamanlar yasağa uymakta zorlanması dışında uygulamanın zamanla başarıya ulaştığını vurgulayan Sezer, ''Köydeki tiryakilerin yasağa uygulamakta zorlanması üzerine sigara içenlere 100 TL ceza uygulanması kararını aldık. Para cezasına karşı da birkaç tiryaki içmeye devam etti ama bugün köyümüzde hiçbir vatandaşımız sigara kullanmıyor. İstiyoruz ki bu hassasiyetimizi köyümüze gelen misafirlerimiz de göstersin. Onun için de köyümüzün giriş ve sokaklarına, 'Bu köyde sigara içilmez', 'Yaşamayı seviyorsanız sigaradan uzak durun' şeklinde uyarılar olan tabelalar astık. Geçen yıl yasalaşan kapalı mekanlarda sigara içilmemesi kararı, 3 yıldır doğru bir yasağı uyguladığımızın göstergesidir. Bu da bizi mutlu ediyor'' ifadelerini kullandı.
Muhtar Mahmut Sezer, köyün nüfusunun 42 olduğunu, bu sayının yaz aylarında 100-110 civarına çıktığını ve yaklaşık 15 sigara tiryakisinin bu uygulama sayesinde sigarayı bıraktığını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 19:35:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?