31
Mayıs
2024
Cuma
TAŞKÖPRÜ - KASTAMONU
Belediye Sayfaları

Karadere Barajı çiftçinin umudu oldu

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki Karadere Barajı çiftçinin yeni umut kapısı olurken projenin tamamlanmasıyla birlikte çiftçilerin dekar başına 135 YTL net gelir kazanacağı açıklandı.

Devlet Su İşleri'nin (DSİ) Taşköprü bölgesindeki en büyük baraj ve sulama projesi olan Karadere Barajı'nda su tutulmaya başlandı.

Geçen yıl hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık nedeniyle suyun 'Hayat' demek olduğunu anlayan vatandaşlar, Karadere Barajı'nın beklenen süreden önce dolmasını sevinçle karşıladı.

İhalesi 1993 yılında DSİ tarafından yapılan ve 2010 yılında hizmete açılması hedeflenen sulama projesi, 18 köyde 6 bin 500 hektar atıl duran susuz alanı sulu tarıma açarak bölgede tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesini teşvik edecek. 20 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olan barajın sulama ünitesi için ise tazyikli su basma özelliğine sahip proje kapsamındaki köy ve mahallelerde yeraltına bir metre derinliğinde toplam 200 kilometre boru döşenecek.

Geçen yıl 50 kilometre boru yeraltına inerken, bu yıl ise 60 kilometre borunun döşenerek dağıtım vanaları ile şebekeleri tamamlanacak. Proje tamamlandığında anakent illere verdiği göç ile tanınan bölge, artık göç alan bir konuma kavuşacak. 

İlçe merkezine 17 kilometre mesafede Donalar köyü sınırlarında bulunan ve 8 kilometrelik bir vadi boyunca uzanan Karadere Barajı ve sulama projesinin Avrupa Birliği (AB) standartlarını yakalamada ve ürün çeşitlerinde sağlayacağı artışlar neticesinde Taşköprü'yü bölgenin tarım ve hayvancılıkta cazibe merkezi haline getirmesi bekleniyor.

Bölge ekonomisi için milat kabul edilen projeye, 2008 yılı fiyatlarına göre 83 milyon YTL harcama yapıldı. Temelden 90 metre yüksekliği olan baraj, dekar başına çiftçiye
135 YTL net gelir artışı sağlayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından projenin baraj ünitesinin açılışı 2006 yılı Aralık ayında yapılmıştı. Sulama kısmının yapımına ise Palet İnşaat A.Ş. tarafından devam ediliyor.

DSİ Kastamonu 23. Bölge Müdürü Bayram Tiryaki, su kaynaklarının kısıtlı olduğu yerlerde çeşitli maksatlar için su kullanım talebinde sürekli artış olmasının suyun tasarruflu kullanılmasını zorunlu kıldığını söyledi. Dünyada yaşanan küresel ısınma nedeniyle suyun önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacağına dikkati çeken Bölge Müdürü Tiryaki, suyun kıymetini bilerek tasarruflu ve bilinçli kullanılması gerektiğini vurguladı.

DSİ Bölge Müdürü Bayram Tiryaki, "Son yıllarda geliştirilen sulama projelerinde, basınçlı borulu şebeke kullanılmaktadır. Bu sistem ile hem su tasarrufu sağlanmakta ve hem de modern sulama sistemlerinin kullanımı teşvik edilmektedir. Bu doğrultuda Karadere sulaması inşaatı ihale edildiğinde ana kanal ve şebeke klasik beton kaplamalı açık kanal iken projede şebeke revizyonu yapılarak basınçlı borulu sulama sistemine dönüştürüldü. Bu şekilde suyun modern sistemlerle tasarruflu ve ekonomik kullanımı sağlanmıştır" dedi. 

Yöre çiftçisinin mevcut şartlarda sulamaya olan talebinin fazla olduğu ve sulama sahası, sarımsak ve şeker pancarının en yoğun yetiştirildiği bir alan olduğu için çiftçilerin sulamanın önemini ve kıymetini çok iyi bildiklerini ifade eden Tiryaki, "Bölgemizde sulama talebi yüksektir. Üreticilerimiz proje ile dekar başına 135 YTL net gelir sağlayacaktır. Projede, 2007 yılı sonu itibariyle yüzde 46 oranında fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. 2008 yılında 2 bin hektar tarım alanının sulamaya açılması planlanmaktadır. Bu yıl ki hedefimiz ise projenin 2010 yılında tamamen bitirilerek hizmete açılmasıdır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2008 Perşembe 17:22:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüseyin güngör IP: 85.101.245.xxx Tarih : 19.06.2008 23:48:32

bende taşköprünün masatlar köyündenim şu an istanbulda yaşıyorum barajın biran önce bitirilip kanallara su verilmesini bekliyorum