29
Mayıs
2024
Çarşamba
TAŞKÖPRÜ - KASTAMONU
Belediye Sayfaları

Kuyu kebabı sezonu açıldı

 Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde en kalitelisinin yapıldığı ''Kuyu kebabı''nın bu yılki sezonu 22 YTL'den açıldı. 

Taşköprü'de senenin belirli aylarında yapılan kuyu kebabı, bahar mevsiminin gelip havaların ısınması ve kekik kokularının etrafı sarmasıyla birlikte bu seneki mesaisine başladı. Geçtiğimiz sezonu kilosu 20 YTL'den kapatan kuyu kebabı, bu yıl 2 YTL zam yapılarak 22 YTL den satışa sunuldu. Nisan başı itibari ileTaşköprülülerin ve gelen misafirlerin vazgeçilmez damak tadı olan kuyu kebabının sezonunun Ekim sonu, Kasım başına kadar devam etmesi bekleniyor. Taşköprü'nün meşhur kebapçılarından Ateşoğulları Kebapçısı'nın sahibi Fikret Ateş, kuyu kebabının en kalitelisinin Taşköprü'de yetiştirildiğini söyleyerek, "Kuyu kebabı bizim ilçemizin en temel kültür yemeklerinin başında gelir" dedi. 

Türkiye'nin değişik bölgelerinde servis edilen kuyu kebaplarında, Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki kuyu kebabındaki lezzeti ve tadı bulamayan kebap müdavimleri yeni sezonun açılmasıyla ilçeyi ziyaret etmeye başladılar.

KUYU KEBABININ GEÇMİŞİ
Mazisi 1850'li yıllara dayanan kuyu kebabını yapmak amacıyla, helvacı ustası olan Halil Efendi, o zamanlar mülazım denilen subay misafirlerine ikramda bulunmak için, helva kazanına 1 adet kuzu sallandırır. Zamanla çok beğenilen bu kuzu kebabı Taşköprü'nün en meşhur yemeği olmuştur. Taşköprü'ye özgü bu yemek Türkiye genelinde yapılmakta olsa da, özellikle çıra ve süt kuzusu kullanılmadığından Taşköprü kebabının lezzetini tutmamaktadır. Mazisi yıllara dayanan kuyu kebabında sadece çıra ve süt kuzusu değil ustalık da çok önemlidir. Taşköprü'de çekirdekten yetişme 4 kebapçı bu mesleği yapmaktadır.

ÇATAL DEĞİL ELLE YİYİNİZ
Taşköprülü Helvacı Halil Efendi tarafından Türk mutfağına kazandırılan dünyaca ünlü kuyu kebabı, damak tadına düşkünlere kilosu 22 YTL den servis ediliyor. Sezonun açılmasını iple çeken metropol illerde yaşayan kebap müdavimlerine de, özel kaplarda paket yapılarak kargoyla gönderiliyor. Geçen yılki fiyatta küçük bir değişiklikle sezonu açan kebapçıların, kebap sevenlere mini bir önerisi de var: "Kebabı lütfen çatal ile değil, ellerinizle yiyiniz"

KEBAP SEVERLERDEN İLÇEYE TUR
Tamamen doğal ortamda hazırlanan, özel kuyularda pişirilen kebabın kokusu ülkenin dört bir köşesine yayıldı. Diğer bölgelerde yedikleri kebaplarda, Taşköprü'de yapılan kebaptaki lezzeti ve tadı bulamayan lezzet avcıları ilçeye tur düzenliyorlar. İlçe ekonomisine ve tanıtımına azımsanamayacak ölçüde katkı sağlayan kebap, sarımsaktan sonra ilçede mini bir sektör konumunda bulunuyor. Taşköprülü kebap ustaları, kebap sevenlerin damak tadına hitap edebilmek için ağzına henüz yeni kekik değmiş 5 ile 6 aylık kuzuları tercih ediyorlar. Nisan ayında servis yapılmaya başlanan kebabın sezonu Ekim veya Kasım ayı gibi sona eriyor. Taşköprü'de günde yaklaşık 50 kuzu, kuyu kebabı olarak damak tadına düşkünlere servis ediliyor.

.
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2008 Pazar 16:42:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serdar gün IP: 85.105.102.xxx Tarih : 21.05.2008 18:05:49

bende kastonluyum cok merak ediyorum kuyu kebabı yemek tam olarak nerde cıkıyo bır hafta once kastamonudaydım kebab yemek için geldim bulamadım lütfen yerini soyleyın