19
Mayıs
2024
Pazar
TAŞKÖPRÜ - KASTAMONU
Belediye Sayfaları

Kuyu kebabı zamanı

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde kuyu kebabının bu yıl ki sezonu 28TL'den açıldı.

Taşköprü'de senenin belirli aylarında yapılan kuyu kebabı, bahar mevsiminin gelip havaların ısınması ve kekik kokularının etrafı sarmasıyla birlikte bu seneki mesaisine başladı.

Geçtiğimiz sezonu kilosu 22 TL'den satılan kuyu kebabı bu yılda 6 TL bir zam yapılarak 28 TL'den satışa sunuldu. Mayıs başı itibari ile
Taşköprülülerin ve ilçeye gelen misafirlerin vazgeçilmez damak tadı olan biryan kebabı Ekim ayı sonu yada Kasım başına kadar devam etmesi bekleniyor.
Taşköprü'nün meşhur kebapçılarından Ateşoğulları kebapçısı Fikret Ateş, "Ailemiz 4 kuşaktır kebapçılık yapıyor. Kuyu kebabı ilçemizin en temel yemeklerinden birisidir. En güzel kuyu kebabı Taşköprü'de yapılmaktadır" dedi.

Türkiye'nin değişik bölgelerinden çok sayıda sipariş alan Ateşoğlulları kebapçısı, sipariş edilen kebapları kargolar ile gönderdiklerini ifade ediyor. Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki kuyu kebabındaki lezzeti ve tadı bulamayan kebap müdavimleri yeni sezonun açılmasıyla ilçeyi ziyaret etmeye başladı. Mazisi 1850 yıllarına dayanan kuyu kebabını helvacı ustası olan Halil dede, o zamanlar mülazım denilen subay misafirlerine bir ikramda bulunmak için, helva kazanına 1 adet kuzu sallandırılır. Zamanla çok beğenilen bu kuzu kebabı Taşköprü'nün en meşhur yemeği olur.

Taşköprü'ye özgü bu yemek Türkiye genelinde yapılmakla birlikte, özellikle çıra ve süt kuzusu kullanılmadığından Taşköprü kebabının lezzetini tutmamaktadır. Mazisi yıllara dayanan kuyu kebabında sadece çıra ve süt kuzusu değil ustalıkta çok önemlidir. Taşköprü'de çekirdekten yetişme 4 kebapçı bu mesleği sürdürmektedir.

Taşköprülü Helvacı Halil efendi tarafından Türk mutfağına kazandırılan dünyaca ünlü kuyu kebabı, damak tadına düşkün olanlara kilosu 28 TL'den servis ediliyor. Sezonun açılmasını iple çeken metropol iller de yaşayan kebap müdavimlerine de, özel kaplarda paket yapılarak kargoyla gönderiliyor.

İLÇEYE TUR DÜZENLENİYOR
Tamamen doğal ortamda hazırlanan ve özel kuyularda pişirilen kebabın lezzeti ülkenin dört bir köşesine yayıldı. Diğer bölgelerde yedikleri kebaplarda, Taşköprü'de yapılan kebaptaki lezzeti ve tadı bulamayan lezzet düşkünleri ilçeye tur düzenliyorlar. İlçe ekonomisine ve tanıtımına azımsanamayacak ölçüde katkı sağlayan kebap, sarımsaktan sonra ilçede mini bir sektör konumunda bulunuyor.

Taşköprülü kebap ustaları, kebapseverlerin damak tadına hitap edebilmek için ağzına henüz yeni kekik değmiş 5 ile 6 aylık kuzuları tercih ediyorlar. 4 kebapçının hizmet verdiği Taşköprü de günde yaklaşık 50 kuzu, kuyu kebabı olarak damak tadına düşkünlere servis ediliyor.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 15:09:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?