5
Mayıs
2024
Pazar
EMLAK-KONUT

Binalar mimari estetikten uzak

Çarpık yapılaşmanın çok sık görüldüğü Ordu'da binaların estetikten uzak ve mimari kimlik yansıtmayan türde yapılması dikkat çekiyor. 

Mimari kimlik yansıtmayan beton blok ve binalardan oluşan şehir merkezindeki çarpık yapılaşmanın yavaş yavaş Boztepe'ye kadar ulaştığı gözleniyor. 

Boztepe'nin Keçiköy Mahallesi'nde yüzyıl başından kalan tarihi ev ve konakların tabiatın yeşil örtüsüyle uyum sağladığı gözlenirken, günümüzün insan eseri olan diğer yapıların ise çarpık, sıvasız ve mimari estetikten uzak olduğu gözden kaçmıyor. 

Ordu Şehir Plancıları Odası tarafından hazırlanan bir raporda, Ordu'daki binaların estetikten uzak ve kimlik yansıtmayan binalardan oluştuğu belirtiliyor. Kentleşme süreci içinde mimari yapıların kimlik kazanılmasında büyük önem taşıdığına dikkat çekilen raporda bütün binaların tek tip özellikte yapıldığı, ancak geleneksel Türk mimarisini yansıtmadığı vurgulandı. Raporun bu bölümünde, şu görüşlere yer verildi: 

"Binalar estetikten uzak ve kimlik yansıtmayan yapılardan oluşuyor. Ülkemize baktığımız zaman hemen hemen bütün illerde birbirinin aynı yapılar üretilmiş ve kentlere bir mimari özellik kazandıramamıştır. Bursa'yı, Ordu'yu, Çorum'u gezerken hiçbir fark göremezsiniz, tüm illerde aynı hislere kapılırsınız. Sadece Osmanlı ve daha eski dönemden kalan mimari eserler varsa, farkı fark edebilirsiniz. 
Ordu maalesef sıvasız ve çatısız yapılar diyarıdır. Bunun önüne geçebilmek için siyasi irade maalesef gayret göstermemiştir. Seçim vaatlerinde insanlara kat vadeden siyasi zihniyet kaybolmadan bu durumun önüne geçmek imkansızdır. 5 kişilik bir proje tasarlıyorsunuz, ama o evde 8 kişiyi yaşamaya mahkum ediyorsunuz. Maalesef Ordu'da bu yapılmıştır. Ordu'nun eşsiz doğa güzellikleri bir türlü kentin ekonomisine kanalize edilememiştir. Ordu'ya turizm ve eğitim kimliği kazandırılamamıştır."
.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2006 Pazartesi 20:59:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Faruk Yavuz IP: 194.27.72.xxx Tarih : 2.05.2006 10:03:28
yapın kardeşim evini sıvatmayana basın cezayı ne demek yaa. hangi hakla ordunun o güzelliğinin bozarlar ki anlamam bunun önüne geçmek için belediye her türlü önlemi alsın kardeşim sıkı bir denetime tabi tutun sonuna kadar