5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Güneş tutulması hazırlıkları

29 Mart 2006 tarihinde gerçekleşecek olan tam güneş tutulmasının Türkiye'de en net şekilde izlenebilecek şehir merkezi olan Ordu'da 'Gökyüzü Şenliği' düzenleneceği bildirildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, 29 Mart günü Ordu Lisesi yanında bulunan Tayfun Gürsoy Parkı'nda 'Gökyüzü Şenliği' düzenleyeceklerini söyledi. Burada bisiklet yarışması, yöresel halk oyunları, uçurtma gösterisi, halk oyunları yarışması ve Türk Halk Müziği konseri düzenleyeceklerini belirten Günay, "Katılımcıların parçalı tutulmayı sağlıklı bir şekilde izleyebilmesi için 10 bin filtreli izleme gözlüğü dağıtacağız.

İzleme gözlükleri parçalı tutulma anında kullanılacaktır. Tam tutulma anında buna gerek yoktur. Tam tutulma anında yarı gece olacağından güneşin ışığı sıfır derecesinde zayıflayacak ve herhangi bir göz sağlığı tehlikesi yaşanmayacaktır. Tutulma 3.5 dakika sürecektir. İlimizdeki bundan sonraki ilk güneş tutulması 657 yıl sonra, 2663 yılında olacaktır. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz" dedi.

13 ilde gerçekleşecek olan tam tutulma olayının en net izlenebileceği il merkezinin Ordu olduğunu belirten Günay, en iyi tutulmanın Antalya kent merkezinde izleneceği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Günay, "Adı geçen ilde tutulma çizgisi, il merkezinin 57 kilometre doğusunda Side'den geçmektedir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 1 Mart 2006 Çarşamba 14:48:08
Güncelleme :1 Mart 2006 Çarşamba 15:01:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?