5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Ordu'da enerji toplantısı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, barajlara büyük önem verdiklerini ve su kaynaklarını son damlasına kadar kullanacaklarını söyledi. 

Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde yapılan toplantıda, 109 barajın 25 işletme müdürünün yanı sıra 17 termik santral yöneticisiyle bir araya gelen Bakan Hilmi Güler, amaçlarının, yerli kaynaklara dayalı enerji üretim politikalarını ve arz güvenliğini sağlam bir baza oturtarak, geleceği garanti altına almak olduğunu belirtti. Güler, "Elektrik Üretim A.Ş.'nin 109 barajı var. 

109 barajın 25 işletme müdürü ve ayrıca 17 termik santralin yöneticileriyle birlikte merkezden daire başkanı geldi. Dolayısıyla Türkiye'nin enerji konusunu bilhassa hidroelektrik santralleriyle ilgili sorunlarını görüşüyoruz. Türkiye'deki 109 barajın enerji dengesini ve önümüzdeki dönemdeki çalışmalarını enine boyuna görüşeceğiz. Amacımız yerli kaynaklara dayalı enerji üretim politikamızı ve arz güvenliğini sağlam bir baza oturtarak geleceğimizi garantiye almaktır. Bu aynı zamanda yenilenebilir bir enerji olduğu için de çevre dostu bir enerji türüdür. Biz barajlara, büyük önem veriyoruz. Su kaynaklarımızı da en son damlasına kadar kullanacağız. Bunla ilgili yoğun bir çalışma içersindeyiz" dedi. 


"2005'te üretilen elektriğin yüzde 85 yerli kaynaklardan sağlandı"

Enerji Bakanlığı Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Sefer Bütün, 2005 yılında ürettikleri elektriğin yüzde 85'ini yerli kaynaklardan sağladıklarını açıkladı. 

Bütün, yerli kaynak kullanımına büyük önem verdiklerini, geçen yıl ürettikleri elektrik enerjisini yüzde 85'ini yerli kaynaklardan sağladıklarını belirtti. Bütün, "Santrallerimizin üretimlerine bakıldığında termik üretim 31 bin 883 GWh, hidroelektrik üretim 35 bin 49 GWh olmak üzere 66 bin 932 GWh'lik elektrik üretimi gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu da Türkiye'nin elektrik enerjisi üretiminin yaklaşık yüzde 41.3'üne tekabül etmektedir" dedi. 

Dünyada su kaynaklarını yetersizliği ve önümüzdeki yıllarda su sıkıntısı yaşanacağı şeklindeki bilimsel veriler karşısında, su kaynaklarını daha etkin kullanma ve artmakta olan enerji tüketiminin hidroelektrik santralarının önemini bir kez daha ortaya çıkardığını ifade eden Bütün, "109 adet hidroelektrik santralımızın toplam kurulu gücü 11 milyon 160 bin MW'dir. Bunarlın 44 adedi barajlı, 3 adedi doğal göl santralı, 62 adedi kanal tipi hidroelektrik santralıdır. 2006 yılında 72 bin GWh'lik üretim hedefliyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2006 Cumartesi 15:50:29
Güncelleme :3 Haziran 2006 Cumartesi 16:45:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?