19
Mayıs
2024
Pazar
ÇAYBAŞI - ORDU

Don mağdurlarına ödeme

Ordu Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin, Nisan ayında meydana gelen don felaketi sonucu zarar gören üreticilerin mağduriyetlerinin karşılanmasına yönelik ödemelerin başlamasının sevindirici olduğunu söyledi.

Oda binasında beraberinde Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Kabadüz Ziraat Odası Başkanı Özcan Aydın, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Hasan Serdar, Gürgentepe Ziraat Odası Başkanı İhsan Yılmaz ve Çaybaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Sakas ile birlikte bir basın açıklaması yapan Onur Şahin, hasar ödemelerinin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Şahin, "Şuan ödenilmesi düşünülen 50 trilyon lira, bir sonuç değil bir başlangıçtır. 2090 sayılı yasa çerçevesinde Ordu üreticisine 160 trilyon liralık bir ödeme öngörülmektedir. Fındık üreticisinin hasar ödemesi 7 taksitte ödenmelidir. Hasar ödemesi için kaynak yok denebilir. Doğrudur, şu an kaynak olmayabilir. Batan bankaların mağdurları için ödeme yapılacağı zaman da kaynak yoktu. Hiç bir üretim gerçekleştirmeden sadece parasını bankada değerlendiren vatandaşın kaybını faiz geliri ile beraber ödemek için kaynak bulan hükümet, ülkesi için üreten çiftçinin yasa ile tespit edilen hasarının ödenmesinde de kaynak bulma becerisini göstereceğine inanıyoruz" dedi.

Ordu Ziraat Odası olarak üreticinin uğradığı mağduriyetin giderilmesi konusunda sürekli çalıştıklarını ve başarılı olduklarını belirten ve bu başarının oluşmasında emeği geçen siyasileri de kutlayan Ordu Ziraat Odası Başkanı Şahin, sivil toplum kuruluşlarına ise serzenişte bulundu. Diğer tüzel ve sivil toplum kuruluşlarının, üreticinin mağduriyetinin giderilmesi konusunda hiç bir şey yapmadığını belirten Malatya ilini örnek vererek Şahin, şöyle konuştu:
"Sadece rapor yazıp Ankara’ya göndermekle Ordu’nun sorunlarını çözemeyiz. Ankara’ya 81 ilden rapor yağıyor ve o raporlar dosyalar içinde sümen altında kayboluyor. Bu olayda Malatya kadar olamadık. 2003 Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ikinci dilim ödemesini bizler Eylül ayında alırken, Malatya afet için öncelik kapsamına alınarak Nisan ayında bizlerden beş ay önce aldı. Bunun nasıl olduğunu araştırdığımızda bir Ordulu olarak utandık. Malatya Valisinden Belediye Başkanına, tüm meslek oda başkanlarına kadar tüm dernek ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek Ankara’daki yetkilileri abluka altına alarak illerini afette öncelikli il kapsamına aldırdıklarını öğrendik. Ordulu olarak biz ne yaptık, sadece seyrettik. Biz ne kadar kalkınmada öncelikli il kapsamına alınsak da kalkınamayız. Çünkü hayati konularımızda dahi yerimizden kıpırdayıp kalkmıyoruz. Birilerinin çözmesini bekliyoruz. Kollektif ruhumuz yok."

ORDU (İHA) -
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2004 Cuma 17:19:00
Güncelleme :29 Ağustos 2005 Pazartesi 11:34:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?