18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Tarih turist bekliyor

Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde bulunan ve zengin tarihi güzellikleri olan Çıngırt Kaya Mezarları, turizme açılmayı bekliyor.


Fatsa Büyük Sanayi Sitesi üstünde büyük bir tepede bulunan ve tepe içerisinde birçok tarihi taş kalıntılarının bulunduğu Çıngırt Kaya Mezarları, Karadeniz Bölgesi'nde eşi olmayan tarihi bir güzelliği içinde saklıyor. Çıngırt Tepesi'nde sonu görünmeyen bir mağara, tarihi kaya mezarları, kral sarayı, taş üzerine işlenmiş bir takım figürler bulunuyor.

Çıngırt Tepesi'nin sadece belirtilen kalıntılarla sınırlı kalmadığını belirten Dolunay Mahallesi Muhtarı İsmail Çakır, "Birçok tarihi eser de bu alan içerisinde bulunuyor. Buranın bir an önce temizlenip tarihi eserlerin ortaya çıkartılması gerekiyor. Ayrıca, bu alan sosyal tesis yönünde de değerlendirilecek çok güzel bir yer. En önemli sorun, Cıngırt Tepesi'ne gidilecek bir yol olmaması. Turizm Bakanlığı'nın buraya acilen el atması ve yüzyıllık tarihi kalıntıları yerli ve yabancı turizme kazandırması gerekiyor" dedi.

Öte yandan, Cıngırt Kaya Mezarları'nda 4-5 bin yıllık Helenislik döneminden kalma Yunan Medeniyeti kalıntılarının da bulunduğu öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2005 Pazartesi 10:34:58
Güncelleme :29 Ağustos 2005 Pazartesi 10:39:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
güneri güneytepe IP: 85.99.118.xxx Tarih : 30.09.2005 12:37:16
İsmail amca bu işe bi el at.orası çok güzel bi yer.ama uğraşmazlar gibi geliyor bana.