28
Mayıs
2024
Salı
KUMRU - ORDU

Elekçi Irmağı'na bırakılan balıklar incelendi

Geçen yıl Ordu İl Tarım Müdürlüğü tarafından Kumru Elekçi ırmağına bırakılan 40 bin yavru Aynalı Sazan Balığı yavruları gelişimlerini yerinde görmek amacı ile yetkililerce incelendi.

İncelemede Ordu İl Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu, su ürünleri mühendisi Yener Yıldırım, Kumru İlçe Tarım Müdürü Vedat Aydoğan, Kumru Belediye Başkanı Ticabi Civelek, AK Parti Kumru İlçe Başkanı Hamza Karar ve ilgililer hazır bulundu. Balıkların bırakıldığı Elekçi Deresi üzerindeki göletlere saçma ağı atılarak balıkların büyümeleri gözlendi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Ordu İl Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu; "Geçen yıl Antalya Kepez den 40 bin Aynalı Sazan Balığı yavrusunu Elekçi Deresine bırakmıştık. Bilindiği üzere Aynalı Sazan aslında bir gölet balığıdır. Biz Gölköy, Ulubey ve Mesudiye’de göletlerde yaptığımız çalışmalarda randuman aldık. Irmak olarak deneme amaçlı ilk defa bir ırmağa bıraktık. Normalde 2 yılda yumurtlamaya başlamaları gerekiyor, ama buralar biraz soğuk olduğundan burada 3 yılı yumurtlamaları bulabilir. Tabii üreme alanlarında suyun ısısı 18 derecenin üzerinde olması gerekir. Haziran ayının başında olmamıza rağmen havalar yeni ısınıyor. Bırakılan 40 bin yavrudan 1000 tanesi yaşayıp yumurtlayabilirse bu bizim için başarıdır. Bugünkü incelemelerde balıkların daha sıcak olan aşağı taraflara göç ettiğini gözlemledik. Havaların ısınması ile yukarılara doğru geleceklerdir" dedi.

Kumru Belediye Başkanı Ticabi Civelek'te yaptığı açıklamada; "Biz Kumru halkına en az 3 yıl boyunca Elekçi Deresi'nde avlanmayı yasakladık. Vatandaşımız duyarlı, avlananlar anında ihbar ediliyor. İnşallah 3 yılsonunda balıkların üremesini hep beraber göreceğiz" dedi.
http://www.kumrukent.com
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2006 Cuma 01:35:46
Güncelleme :9 Haziran 2006 Cuma 09:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kadir kesimoglu IP: 85.101.247.xxx Tarih : 24.06.2006 21:18:47
sayın kumrunun güzel insanları ben bu olaya karsıyım aynalı sazanların elekçi deresinde çogalması imkansiz gibi bir sey elekçi deresinde asırı derecede göl var busazanlar aşagı indiklerinde nasıl yukarı çıkacaklar elekçi deresindekı baliklara zarar vermeyecekmi balıkları çogaltalım diye hepten yok etmeyelim