24
Mayıs
2024
Cuma
KUMRU - ORDU

Üreticiler, fındığa alternatif arıyor

Kumrulu üreticiler, fındığa alternatif ürünler arıyor. Kivi ve böğürtlen gibi ürünlerin yanısıra, son zamanlarda en çok ilgiyi kestane üreticiliği çekiyor.

Konu ile ilgili olarak görüş bildiren Kumrulu üretici İsmet Erçal, "Bölgemiz fındık mahsulüne dönük tarım yapan bir yer. Fındık olmayınca perişan oluyoruz. Fındığa alternatif ürünler bulmamız gerekiyor. Bu amaçla birtakım incelemeler sonucunda bizim yerli kestane ağaçlarına Bursa kestanesi kalemlerini aşılayarak yeni bir alternatif ürün elde edeceğiz" dedi.

Bu yöntemi geçen yıl Beykoz'da gördüğünü dile getiren Erçal, "Kestane ağaçlarına aşı yapan İzmirli bir yaşlı çiftçi ile tanıştım. Onu ilçemize ücret karşılığında davet ettim. Kendi köyüm olan Kovancılı Köyü'nü pilot köy ilan edip, yaklaşık 100 adet yerli kestane ağacını Bursa kestanesinin kalemleri ile aşıladım. Bu kalemler haziran ayında ışkın atacak ve gelecek yıl 2 ile 3 metre büyüyecek; Seneye kestane vermeye başlayacak" diye konuştu.

Erçal, yaklaşık 5 yıl sonra bir kestane ağacından, büyüklüğüne göre yarım ton ile 1 ton arası Bursa kestanesi elde edileceğini kaydetti.

Karadeniz ormanlarının 3'te 1'inin kestane ağaçlarından oluştuğunu dile getiren Erçal, "Yine Sonbaharda kiraz ağaçlarına Napolyon kirazı aşısı ve yaban böğürtlenlerine böğürtlen aşısı yapacağız. Aşılı böğürtlen de fındığa alternatif bir ürün. Bu amaçla bu yıl Salıpazarı'nda bir çiftçi, böğürtlenden fındığın üç misli gelir elde etti" dedi. 

Erçal, "Bölgemizde kivi ile başlayan alternatif ürünlere bu ürünleri ekleyebilirsek ve başarılı olursak, bölge insanımız sadece fındığa bağlanmamış olacak. Diğer ürünlerden de gelir elde edecek. Meyvesuyu fabrikaları böğürtleni almayı taahhüt ediyorlar. İnşallah başarılı oluruz ve tüm üreticiler mutlu olur" diye konuştu.

Bekir Akkaya - Kenthaber / Kumru
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2005 Pazar 13:30:03
Güncelleme :23 Nisan 2005 Cumartesi 10:52:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
METİN CIBIR IP: 85.96.109.xxx Tarih : 29.04.2005 00:25:01
Sayın İSMET ERÇAL'ın bu tür çabalarından dolayı bir kumrulu olarak kıvanç duyuyor kendilerine teşekkür ediyorum.Başarılar İsmet abi.selamlar...........