16
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ

Proje yarışması

Karadeniz'in incisi olarak bilinen Ordu'nun Ünye İlçesi'nde, Cumhuriyet Meydanı'nın yeniden düzenlenmesi için yapılacak olan proje yarışmasının juri heyeti, ilçeye gelerek incelemelerde bulundu.

Doğu Karadeniz'in giriş kapısı olarak da tabir edilen ilçede meydan düzenlenmesi için akademisyen ve öğretim üyelerinden oluşan 8 kişilik jüri heyetinin değerlendirme yapacağı proje yarışması, resmi gazetede yayınlanacak ve yabancı ülkelerden de yarışmaya katılımcı kabul edilecek. İncelemelerinin ardından proje şartnamesi hazırlayacak olan juri üyeleri Ünye Cumhuriyet Meydanı'nın konumu, tarihi ve doğası itibariyle yarışmaya katılacak olan adayların epeyce zorlanacağının altını çizdi.

Şartname hazırlık çalışması için incelemelerde bulunan 8 kişilik jüri ekibi, Cumhuriyet Meydanı'nın doğal bir meydan yapısına sahip olduğunu bu nedenle de buraya yapılacak projenin dikkatli seçilmesi gerektiğini söyledi. Jüri üyeleri arasında yer alan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halim Perçin, Türkiye'de pek çok kentin bir meydanının olmadığını ve meydanı olmayan bir kentin buluşma noktası olmadığını söyledi. Prof Dr. Perçin "Meydanı olmayan bir kentli, kentli gibi yaşayamaz. Bu derece önemli bir konuda gösterilen gayret ve ciddiyetten ötürü Ünye Belediyesi'ni bu konuda tebrik ederim. Bu denli bir girişimle yapılacak olan meydanın uzun yıllar kullanımı ve sağlıklı olacağına inanıyorum" dedi.

Ünye'nin tarihiyle çok önemli olduğunu belirten jüri üyelerinden Mimar Ergun Subaşı ise tarihten bu yana Ünye'nin sosyal yaşantısıyla çevresine örnek teşkil ettiğini, Cumhuriyet Meydanı'nın önemli tarihi sit alanı olduğunu ve bunun en iyi şekilde taşınması gerektiğini ifade etti. Karayollarının Ünye'nin önünden geçip denizle ilişkisini koparmasına rağmen, Ünyeliler'in doğayı güzel değerlendirerek kent meydanıyla deniz ilişkisini bir şekilde oluşturmayı başardıklarına dikkat çeken Mimar Subaşı,

"Yarışmaya girecek adayların işleri çok zor, ancak çok güzel şeyler üreteceklerine inanıyorum. 1. gelen projenin hayata geçirilmesiyle Ünye meydanı uzun yıllar boyunca parmakla gösterilecek" diye konuştu.

Juri üyelerine eşlik eden Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, Ünye'nin Karadeniz'de hiçbir yerde olmayan bir meydana sahip olduğunu hatırlatarak, "İlçemizin tanıtımı açısından bu şansımızı en iyi şeklide değerlendirmek istiyoruz. Meydanımız şu anki durumu ile araç ve yaya trafiğine imkan vermiyor. Yarışma sonrası kazanan projeyi hayata geçirerek hem karışıklık giderilecek hem de görüntü kirliliğini önlemiş olacağız.

Kalıcı olması için aceleci davranmıyoruz ve alanında uzman kişilerden oluşan 8 kişilik jüri üyeleriyle birlikte bu işi yürütüyoruz. Proje yarışması ilerleyen günlerde resmi gazetede yayınlanacağı gibi uluslar arası bir yarışma olacak ve yurt dışında da katılımcılar yer alacak. Yarışmamızı uluslararası bir boyutta yapıyoruz ve Cumhuriyet Meydanı için en iyi projenin oluşturulması ve en iyisinin yapılması için düzenlediğimiz bu yarışmada, sadece dereceye girenlere 150 bin YTL ödül dağıtacağız" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2005 Salı 11:29:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yusuf Tamtürk IP: 84.156.213.xxx Tarih : 29.11.2005 21:31:21
Evet sayin Belediye Baskanim,sizin de belirttiginiz üzere cok güzel bir meydana sahibiz.Bu zamana kadar iyi korundu.Mesela Samsun'un Bafra ilcesi bir ova üzerinde kurulmasina ve Ünye'den genis bir alana ve nüfusa sahip olmasina ragmen cok kücük bir meydana sahip.Sürekli araba park edildigi ve yer kalmadigi icin,sonunda Belediye buranin ortasina bir havuz ve etrafina halkin oturmasi icin banklar koydu da sorununu halletti,maalesef meydanini da kaybetti.Iste düzenli ve planli bir sehir yapmazsan böyle olur.Nereden biliyorsunuz diye sorarsaniz.Burada 4 yil ögretmenlik yaptim.Simdi ise Almanya'da ögretmen olarak calisiyorum.Ünyemize gelince Allah'a sükür güzel bir meydana sahibiz.Baskanim güzel bir projeyle meydana ve meydanin etrafina;hatta ben diyorum ki projenizi biraz daha büyütebilirseniz ÜNYE'nin eski evlerini(Hamidiye mah.Orta Yilmazlar Mah.ve civari) restore ettirip turizme kazandirsak,ayrica Kazancilar caddesindeki Eski tarihi Denizciler Hamamini restore ettirip halka acsak güzel olmaz mi?Bu projelerin yarisi yapilsa ÜNYE Karadenizde marka olarak isim yapar ve Ünyeli esnaf da kazanir.Avrupada birakin büyük sehri en kücük sehrin,kasabanin yerel yöneticileri sehir merkezlerini,eski meydanlarini,evlerini,cesmelerini vs. gözleri gibi bakip korumuslar ve turizme kazandirarak sehirlerini tanitmislar.Baskanim 2 yil sonra ülkeme dönüyorum.Dedigim yerlerin resmini cekip,kameraya kaydedip gösterecegim."Projesi olanlar,proje üretenler,kisacasi daima gelecegi görüp calisanlar ayakta kalabilirler."Baskanim bu yaz Cambasi caddesinde sizinle tanismistik.Arzuhalci Remzi Tamtürk'ün oglu,Atatürk mah.Muhtarinin yegeniyim.Bu yorumumu okursaniz cok memnun olurum.Parolamiz: "Bütün güzellikler Ünyemiz icin olsun."Calismalarinizda basarilar...