5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

600 kişiye 1 dernek

Rize'de kurulan denek sayısı 2006 yılı itibariyle 570'e ulaşırken, nüfusa göre her 600 kişiye 1 dernek düşüyor. 

Rize Dernekler Müdürü Turgay Esen, ildeki dernek sayısının 2006 yılında kurulan derneklerle birlikte 570 sayısına ulaştığını söyledi. Esen, İstanbul'da her bin kişiye 1 dernek düşerken, Rize'de 600 kişiye 1 dernek düştüğünü kaydetti. Geride bırakılan 2006 yılının kendileri açısından son derece verimli geçtiğini dile getiren Esen, derneklere yönelik çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti. 

Çalışma anlayışlarının sadece denetlemek ve takip etmeyi değil, desteklemek ve yol göstermeyi de içerdiğini ve bu anlayışın başarıyı da beraberinde getirdiğini vurgulayan Turgay Esen, "Rize Dernekler Müdürlüğü olarak, il genelinde 2004 yılında olduğu gibi Aralık 2005 ve Şubat 2006 tarihleri arasında 560 dernek yöneticisine 13 seminer verildi. Seminerler sırasında derneklere, halka açılım, etkin faaliyet sürdürme, faaliyetlerin nasıl olması gerektiği ve ilgili mevzuat anlatıldı. Çeşitli anket çalışmaları gerçekleştirildi. İlimizde 560 dernek olduğu göz önüne alınırsa çalışmaların hedefe ulaştığı görülmektedir" dedi. 

Derneklere yönelik olarak İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nden Diplomat Geoff Collier ve Prof. Dr. Davut Dursun'un katıldığı 'AB ve Türkiye' de Sivil Toplum Örgütleri' konulu bir konferans düzenlediklerini de kaydeden Esen, derneklere ait tüm mevzuatın ve çalışma yöntemlerinin yer aldığı bin adet kitabın da Ocak ayının son haftasında ücretsiz olarak dağıtımının yapılacağını söyledi. Derneklerin kurulma aşamasında internet ortamının kullanılması suretiyle işlemlerin hızlandırıldığına dikkat çeken Esen, "Bu uygulama da ülkemiz genelinde bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. Bu çalışma müdürlüğümüzün kurumsal kapasitesini zirveye taşımaktadır. Dernek kurmayla ilgili faaliyetler sonucu önceki yıllarda ortalama 20-25 arası olan kurulan dernek sayısı, 2006 yılında 53'e ulaşmıştır. Şu an 570 dernek sayısıyla bir derneğe 600 kişi düşüyor. İstanbul'da her bin kişiye bir dernek düştüğü göz önüne alınırsa Rize bu açıdan Türkiye'de ilk sıralarda gelmektedir" diye konuştu. 

Sivil toplum örgütlerine yönelik olarak, uluslararası kurumların vermiş oldukları hibe projelerinin yapım mantığı ve web tasarımının öğretilmesini içeren 2 adet proje hazırlandığını ve kabul edilen proje çerçevesinde 19 dernek yöneticisine proje döngüsü yönetimi, web tasarım kursu ve e-dernekler programı seminerleri verildiğini belirten Esen, derneklere verilen danışmanlık hizmetinin de semeresini verdiğini, izinsiz yardım toplanması gibi uygulamalar sebebiyle hiçbir derneğin cezaya muhatap olmadığını sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 13:10:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?