30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Afetzedelere verilen söz tutulmadı

AFETZEDELERE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Rize’nin Gündoğdu beldesinde yaşanan afette evsiz kalan yüzlerce kişiye açıklanan aksine kira yardımı yapılmadığını iddia edildi.

Rize’de 26 Ağustos tarihinin Gündoğdu Beldesi’nde yaşanan ve 14 vatandaşın hayatını kaybettiği sel ve heyelanlarda evsiz kalan yüzlerce kişiye, açıklananın aksine kira yardımı yapılmadığı iddia edildi. Gündoğdu Beldesi sınırları içerisinde etkili olan afette 300 kişi evlerinden tahliye edilirken, 35 bina yıkılmış, 156 araç heyelan altında kalmış, 200’ün üstünde bina ise kullanılmayacak hale gelmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile evsiz kalan afetzedelere bir yıl süre ile kira yardımı yapılacağı açıklanmıştı. Aradan iki ay geçmesine rağmen afetzedelere kira yardımı yapılmadığı iddia edildi.

Yaşanan afette üç katlı evi yıkılan Hakkı Kopuzoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Afet sırasında yanımızda olup bize destek sözü verenler afet sonrası terk edip gitti buraları. Verilen sözler unutuldu. Yıkılan evlerimizin altında kalan eşyalarımızı yenileyebilmemiz için 5 bin TL para yardımı aldık. Başka bir yardım alamadık. Söz verilen kira yardımını alabilmek için çaldığımız tüm kapılan yüzümüze kapatıldı” dedi.

Afette iş yeri yıkılan Köksal Topal isimli afetzede ise Başbakan Erdoğan’a seslenerek “Verilen sözler unutuldu. Devletin kapıları yüzümüze kapatıldı. Tüm sermayem, iş yerim tamamen gitti bana sadece bin TL yardım yapıldı. Sayın başbakanıma sesleniyorum. Acaba Rize’de bu olup bitenlerden haberiniz var mı ?” diye konuştu.

Afet sonrası Rize Valiliği tarafından evsiz kaldığı gerekçesiyle Rize Öğretmen Evi’ne yerleştirilen Yunus Karabıçak isimli afetzede ise öğretmen evinde belli bir süre kaldıktan sonra kendilerinden kişi başına 35 TL para istendiğini açıkladı. Karabıçak yaptığı açıklamada, “Kira yardımı alamadım. Afet olduğunda bizi öğretmen evine yerleştirdiler. Bir süre sonda öğretmen evinden çıkmamız gerektiği söylendi. Çıkmadığımız takdirde kişi başı günlük 35 TL para tahsil edileceği söylendi. Bize kira yardımı yapılacağı sözü verildi. Kiralık yer tuttuk. Bu ay üçüncü kirayı ödeyeceğim. Bize tek kuruş kira yardımı yapılmadı. Zor durumdayız” ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2010 Cumartesi 16:51:02
Güncelleme :25 Ekim 2010 Pazartesi 17:13:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?