8
Mayıs
2024
Çarşamba
RİZE

Aile içi şiddet arttı

Rize Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Zeki Karataş, kentte aile içi şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, buna rağmen geçtiğimiz yıl sadece 3 bayanın kadın sığınma evine başvurduğunu söyledi.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Rize'nin tek kadın derneği olan Gülbahar Hatun Derneği tarafından "Aile içi şiddet" konulu bir toplantı yapıldı. Toplantıda Rize Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Zeki Karataş, aile içi şiddet ve çözüm önerilerini anlattı. Karataş, Rize'de 2004 yılında 11'i çocuk, 35'i bayan 46, 2005 yılında ise 7'si çocuk 27'si bayan olmak üzere 34 kişinin aile içi şiddete maruz kaldığının tespit edildiğini, Kadın ve Çocuk Misafirhanesi'ne 2004 yılında 8, 2005 yılında ise 3 kişinin müracaatta bulunduğunu söyledi. Karataş, "Köylerden şehir merkezine doğru ağırlıklı olarak mevsimlik olmak üzere sürekli göç hareketi yaşanmaktadır. Şehir merkezinde çekirdek aile yapısına dönüşle birlikte, bir yandan da geleneksel aile yapısının sürdüğü görülmektedir. Bunda şehir merkezinde köy kökenli aile sayısının fazla olmasının önemli bir etkisinin olduğunu düşünüyoruz. İlin ekonomik yapısı çay tarımına bağlı olduğu için köyden il merkezine ve diğer şehirlere sürekli göç hareketi yaşanmaktadır. Bu da ailelerin zaman zaman sosyal çevreye uyum sorunu yaşamalarına yol açabilmektedir. Bu nedenle, ailelerin yapısal değişikliklerden kaynaklanan sorunlarına çözüm bulunması için koordineli çalışma başlatılmalı. Özellikle, köyden kente göç sonucu uyum sorunu yaşayan ebeveyn ve çocuklarına eğitici çalışmalarla destek sağlanması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Rize Asliye Hukuk Mahkemesi istatistiklerine göre, 2000 yılında 7, 2001 yılında 28, 2002 yılında 47, 2003 yılında 32 ve 2004 yılında 36 başvurunun boşanmayla sonuçlandığını belirten Karataş, Sosyal Hizmetler ve Emniyet Müdürlüğü verilerine göre 2004 yılında ilde 182 çocuğun suç olaylarına karıştığını da sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2006 Cuma 16:47:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?