5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Anzer balında rekor üretim

Rize'nin İkizdere ilçesi Anzer Yaylası'nda üretimi yapılan dünyaca ünlü Anzer balında bu yıl geçen yılların aksine beklenenin üzerinde üretim gerçekleştirildi.

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda 2 bin 300 ile 3 bin rakım arasında 50'si endemik olmak üzere 500'e yakın çiçek üzerinden üretimi yapılan dünyaca ünlü Anzer balında bugüne kadar elde edilen en yüksek oranda rekolte yakalandı. Ağustos ayı içerisinde başlayan bal sağımı sonrası elde edilen ballar Hacettepe Üniversitesi'ne gönderildi. Hacettepe Üniversitesi'ne gönderilen yaklaşık 1 ton bal üzerinde tahliller yapılarak Anzer balı olma özelliği taşıyan ballara olumlu rapor verildi.

Şu ana kadar gönderiler ballardan ortalama yüzde 70'inin Anzer balı olma özelliği taşıdığı için olumlu rapor aldığı öğrenildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Şaban Hapeloğlu, "Üretilen ballarımız Hacettepe Üniversitesi'nde hassas tahlillerden geçmektedir. Anzer balı olma özelliği taşıyan ballar şişelenip mühürlenerek kooperatifimiz aracılığı ile satışa sunulur. Anzer'de bilinçli üretim yaygınlaştığı için tahlile gönderilen ballarımızda olumlu rapor alan bal oranı her geçen yıl artmaktadır. Bu yıl şu ana kadar 1 tona yakın baldan numuneler alınarak tahlile gönderildi. Tahlile gönderilen ballardan yaklaşık 600 kilogramı olumlu rapor aldı. Halen tahlilde bekleyen ballar var. Bu yıl rekoltenin 700 kilogramı bulmasını bekliyoruz" dedi.

Anzer balının yanı sıra tahlilli Anzer poleni satışlarının da sürdüğünü belirten Hapeloğlu, "Bu yıl ortalama 150 kilogram poleni tahlil için Hacettepe Üniversitesi'ne gönderdik. Henüz polen tahlillerinin sonuçlarını almadık. 6 gram polende 1 kilogram bala eşdeğer oranda protein ve vitamin olduğu için polen üretimini de çok önemsiyoruz" diye konuştu.

KORSAN ŞİŞELERE DİKKAT

Hapeloğlu, piyasada bol miktarda sahte Anzer balı satışı gerçekleştirildiğine dikkat çekerek "Tüketicilerin mağdur olmaması için kooperatifimizin dışında satılan ballara itibar etmemelerini öneriyoruz. Biz olumlu tahlil raporu alan balları yeşil ve mavi özel etiketli ve kurşun mühürlü şişelerde satışa sunuyoruz. Mühürsüz şişelerde satılan ballar Anzer balı değildir" şeklinde konuştu.

Kooperatif üyesi Halil Çakır ise yaptığı açıklamada, "Bu yıl rekoltenin yüksek olmasına rağmen talebin yarısını bile karşılayamıyoruz. Talepte bulunan tüketicilerimizi mağdur etmemek için bu yıl 1 kilogram, yarım kilogram ve 250 gramlık şişelerde bal satışı yapıyoruz. Bir kişiye 1 kilodan fazla bal kesinlikle satmıyoruz. Herkese cevap verebilmek için 1 kilogram taleplerinin çoğuna yarım kilogram vermek zorunda kalıyoruz. Şu anda elimizde talebe göre hazırlanmış bir liste var. Sırası ile talepleri karşılamaya çalışacağız. Üretilen bal talebin altında. Bu yıl bal alamayacak tüketicilerimizi önümüzdeki yıl listede ön sıralara alarak mağdur etmemeye çalışacağız" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2011 Cuma 12:10:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?