3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Arazilerini orakla bekliyorlar

Rize'de yapımına başlanılan Organize Sanayi Bölgesi için Danıştay 6. Dairesi Yürütmeyi Durdurma Kararı verince müteahhit firma karar Rize'ye ulaşmadan araziye girerek bir günde yüzlerce ağacı yok etti.


Rize'nin Kalkandere ilçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan, kamulaştırma problemleri nedeniyle yılan hikayesine dönen Rize Organize Sanayi Bölgesi'nde gergin günler yaşanıyor. 550 dönümlük arazinin yüzde 60'lık kısmı kamulaştırılırken kalan kısmı arazi sahipleri ile anlaşmaya varılamadığı için 25 Aralık 2007 tarihinde Bakanlar Kurulu Karalı ile Cebri Kamulaştırma yolu ile kamulaştırılmıştı. Arazi sahipleri cebri kamulaştırmaya itiraz ederek Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtılar. Rize İdare
Mahkemesi; Ali Cem Yılmaz, Talip Yılmaz, Abidin Yılmaz, Hazma Yılmaz ve Ali Yılmaz tarafından açılan davada davacıları haksız görerek yürütmenin devamına karar verdi. Davacılar kararı temiz ederek Danıştay'a başvurdu. Danıştay 6. Dairesi 7 Nisan 2009 tarihinde Rize İdare Mahkemesi'nin almış olduğu kararın bozulmasına karar verdi. Danıştay 6. Dairesi ayrıca 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Yasası'nın 27. maddesi uyarınca, Bakanlar Kurulu tarafından alınan Cebri Kamulaştırma Kararı hakkında da yürütmeyi
durdurma kararı verdi.


Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen, Rize Organize Sanayi Bölgesi'nin inşaatını yapacak olan yüklenici firma, Danıştay kararı Rize'ye ulaşmadan geçtiğimiz gün araziye girerek çalışmalarına başladı. Yüklenici firmaya ait iş makineleri, OSB yapımı için arazilerini vermek istemeyen ve davalık olan arazilere girerek ormanlık alanları ve çay bahçelerini tahrip ettiler. Arazi sahipleri ile olay yerine gelen jandarma ve polis ekipleri arasında gergin anlar yaşandı. Arazi sahipleri ellerindeki oraklarla arazilerini beklemeye başladı.


Konuyla ilgili açıklama yapan arazi sahipleri, "Biz arazilerimizi vermek istemiyoruz. Buralardan başka toprağımız yok. Bunlarda elimizden giderse ortada kalırız. Mahkeme kararı olmasına rağmen bugün iş makineleri ile arazilerimize girdiler. Bizde bu oraklarla arazilerimizi beklemeye başladık. Çalışmaya devam ederlerse bu orakları kullanırız" dediler.


Faruk Yıldırım isimli bir arazi sahibi ise yaptığı açıklamada, "Biz arazilerimizi vermek istemedik. Bu nedenle zorla kamulaştırdılar. Danıştay zorla kamulaştırma kararını bozdu. Karar Rize'ye ulaşmadan bizden alamadıkları arazilerimize iş makineleri ile girerek tahrip ettiler. Yarın karar buraya ulaştığında bizim zararımızı nasıl karşılayacaklar. Bize karşı hukuksuzluk yapılmaktadır. Bizi devletimiz ile karşı karşıya getiriyorlar" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 13:07:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?