3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Arıcıların korkulu rüyası boz ayılar

BOZ AYILAR ORGANİK BAL İHRACATINI BALTALADI

Kaçkar dağı eteklerinde organik bal üretimi yapan arıcıların başı, boz ayılarla dertte. Kovanları parçalayan, arıları öldürerek bal peteklerini afiyetle yiyen boz ayılarla baş edemeyen arıcılar, son çare olarak jandarmadan yardım istedi. Topuy Kaçkar Firmasının sahibi Remzi Özbay, "Dünyanın en harika balını üretiyoruz fakat boz ayılar nedeniyle taleplere yetişemiyoruz. İngiltere, Almanya, Japonya, Amerika gibi ülkeler bize bal istiyor. Daha balımız kovandan çıkmadan satılıyor. Tamamen doğal şartlarda üretim yaptığımız için boz ayılar balımızı çok seviyor" dedi

Dünyadaki çiçek çeşidinin üçte ikisini bulundurduğu bilimsel olarak tespit edilen Kaçkar dağları, arıcıların da gözde mekanlarından biri. Organik bal üretimi yapan Topuy Kaçkar Bal Firması adına üretim yapan arıcıların tek korkulu rüyası ise 'bal sever boz ayılar'. Sit alanı olan ve avlanmaları yasak olan boz ayılarla baş edemeyen arıcılar, kovanlara zarar vererek arıları katleden 'katil ayıları' jandarmaya şikayet ederek silahlı önlem alınmasını istedi.

 

BOZ AYILARLA ARICILAR KARAKOLLUK OLDU

Uzun yıllardır Kaçkarlar'da Organik bal üretimi yapan Remzi Özbay, "Arıcılarım 24 saat kovanların başında nöbet tutuyor. Aynı yerde saklanan Boz ayılar da arıcıların boş anlarını yakalamak için pusuya yatıyor. Arıcı yemek yemek için kulübesine girdiğinde boz ayılar da harekete geçip bal kovanlarını alıp kaçıyor. Hemen dere kenarına gidip balı yiyor.. Arılar saldırınca da gölete atlayarak arıların saldırısına maruz kalmıyor. Kovanları en sarp kayalıkların zirvesine, ağaçların dallarına koysak da ayılarla baş edemedik. Çare olarak bir arıcımız karakola başvurmuş" ifadelerini kullanıyor.

Özbay, "Bilal Yıldız adlı arıcım ayılara çözüm bulamayınca karakola gitmiş. Ayılar bölgede koruma altında olduğu için en küçük müdahale bile yasak. Ayılar 8 kovanı parçalayınca karakola giderek 640 bin kişinin katilinin cezası nedir diye sormuş. Komutan da görüldüğü yerde öldürülür demiş. Bunun üzerine arıcı böyle bir katliam var. Hemen bana silahlı jandarma ver o katili avlamamız lazım demiş. Tabi sonuçta katilin ayı olduğu öğrenilince jandarma da bir şey yapamadı"

Ayıların, doğal olduğu için Kaçkarlardaki balı çok sevdiğini anlatan Remzi Özbay "kısa bir zamanda 100 kovanın 30-40 tanesini tahrip edip arıları öldürebiliyorlar. Bu nedenle her sene yüzde 10-15 zayiat oluyor. Senede ortalama 6 ton civarında bal alıyoruz" dedi.

 

JAPON FİRMA KİLOSUNA 1500 DOLAR TEKLİF ETTİ

Ürettiği organik balın ününün kısa sürede dünyaya yayıldığını ifade eden Özbay, bir çok ülkeden müşterisinin olduğunu ve ihracat için Japonya'dan bile teklif geldiğini anlattı. Japonya'dan gelen teklifi yerine getirememelerinin en büyük sebeplerinden birinin boz ayılar olduğunu söyleyen Özbay, "Büyük marketlere ve aktarlara sattığımız balı Eco Vision Organic şirketi Başkanlığını yapan Japon Yoshiaki Sawa, Türkiye'de kaldığı sırada tatmış. Bu baldan önemli miktarda alıp ülkesine götürüp yakın akrabalarına yedirmiş ve Çin'de üretilerek kilosu 1500 dolardan satılan dünyanın en iyisi olduğu bilinen Çin balından bile iki kat daha değerli olduğunu görmüş. Eco Vision Organic şirketi Başkanı Yoshiaki Sawa bu bal için Türkiye'ye gelip bizi buldu. İki yıl birlikte çalıştık. Kaçkarlar'da incelemeler yaptı. Bu baldan bize senede 20 ton üretebilir misin? Dedi. Çin'den gelen kilosu 1500 dolara satılan bal yerine bizim balı satmayı düşünüyormuş. Yıllık 20 ton üretimin doğa şartları ve boz ayılar yüzünden mümkün olamayacağını söyledik" diye konuştu.

BOZ AYILAR ORGANİK BAL İHRACATINI BALTALADI
BOZ AYILAR ORGANİK BAL İHRACATINI BALTALADI
BOZ AYILAR ORGANİK BAL İHRACATINI BALTALADI
İHA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2009 Cumartesi 12:56:03
Güncelleme :19 Aralık 2009 Cumartesi 13:55:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?