30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Artık vatanları var

ARTIK VATANLARI VAR

Ülkeler arasındaki bürokratik engellerden dolayı yıllardır vatansın büyüyen iki kız kardeşin sonunda bir vatanları oldu.

Yaklaşık 18 yıl önce Gürcistan’dan Türkiye’ye gelerek Türkiye’de yaşamaya başlayan İrina Razumova’nın (46), Azeri uyruklu eşi Nadik Veliyeva’dan olan Türkiye’de dünyaya getirdiği kız çocukları Sona Razumova(18) ve Nergiz Razumova(16) Türkiye ve Gürcistan arasında yaşanan bürokratik engellerden dolayı yıllardır ne Türk vatandaşı olabilmiş ne de Gürcistan vatandaşlığına geçebilmişti. Rize’de bir çeyiz dükkanı işleten ve piyona öğreticiliği de yaparak kızlarını büyüten İrina Razumova’nın 18 yıl süren mücadelesi sonuç verdi.

Razumova’nın kızlarına vatan kazandırabilmek için verdiği mücadele, Gürcü yetkililerin desteği ile sonuçlandı. Gürcistan iki kız kardeşi, Türkiye’de dünyaya gelmiş olmalarına rağmen Gürcistan vatandaşlığına kabul ederek Sona ve Nergis’e Gürcistan Pasaportu verdi. Yıllardır Türkiye’de özel izinlerle ikamet ederek eğitimlerini sürdüren iki kız kardeş, artık Türkiye’de oturma izni ile Gürcistan vatandaşı olarak yaşayabilecek. Razumova kardeşler, Gürcistan vatandaşı olarak gerekli şartları yerine getirmeleri halinde doğup büyüdükleri, eğitim aldıkları Türkiye Vatandaşlığı’na da geçebilecekler.

Sona ve Nergiz kardeşler’in anneleri Razumova, aslen Gürcistan uyruklu olduğu için çocuklarını Türkiye’de dünyaya getirmesine rağmen Türkiye Kanunları’na göre Türk Vatandaşlığı’na aldıramamıştı. Gürcistan ise çocuklar Türkiye’de doğduğu için Gürcistan kanunlarına göre Gürcistan Vatandaşlığı’na kabul etmiyordu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2010 Salı 13:26:00
Güncelleme :16 Mart 2010 Salı 13:29:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?